banner
8 år sedan
7437 Har läst om projektet
1 0

Intensiv period för nya Värtahamnen

Bevakat av:
banner

Sommaren 2013 började arbetet med att modernisera Värtahamnen i Stockholm och skapa nya ytor för stadsutveckling genom att bygga ut Värtapiren.

– Vi arbetar nu med att göra färdigt piren och kajen med de sista grundläggningsarbetena, säger Per Ling Vannerus, projektchef Värtahamnen vid Stockholms Hamnar. Vi har kommit en bra bit på väg och även om mycket arbete återstår känns det som att vi närmar oss målet.

Värtahamnen besöks varje år av fyra miljoner passagerare och hanterar 1,7 miljoner ton gods.

Den nya hamnen blir 131 000 kvadratmeter stor, lika stor som tidigare, men mycket mer yteffektiv. Dagens fyra kajlägen, varav två för större fartyg, utökas till fem stora lägen och hamndjupet blir större.

– Så här långt har projektet gått väldigt bra, Säger Per Ling Vannerus. Vi ligger före i tidsplanen och nästan exakt på budget.

Infrastruktur i kajen

I arbetet med den nya piren och kajen har 1012 pålar slagits ner i botten och på dessa har 8×8 meter stora betongelement monterats.

– Det är en väldigt snabb metod som fungerat utmärkt logistiskt, säger Per Ling Vannerus.

När den nya piren och kajen är på plats ska det fyllas på med grus till upp till omkring 2,40 meter. Parallellt arbetas det med en stor mängd infrastruktur i kajen. Bland annat har vatten- och avloppsledningar dragits och kajplatserna ska utrustas med högspänningsledningar till fartygen. Vidare monteras nu fendrar, pollare och under hösten sätts klaffar på plats.

Dessutom pågår arbetena med den nya terminalbyggnaden. Värtaterminalen blir en 22 meter hög, långsmal byggnad på 16 000 m². Arbetet med grundläggningen påbörjades under hösten 2014 då även 60 energihål borrades för att förse terminalen med bergvärme och kyla.

Bygget med den nya tullbyggnaden är i gång och under våren 2015 börjar vi bygga de övriga byggnaderna för teknik samt incheckning- och speditionslinje. Sist i raden av byggnader är miljöstationen som färdigställs under hösten

Hög förtillverkningsgrad

Arbetena ökar i intensitet fram till oktober då Tallink/Silja ska flytta sina fartyg till de nya färjelägena.

Innan dess ska 600 meter nya passagerargångar vara på plats och sammanbundna med den befintliga gången och de nya färjelägena.

– Vi har varit på plats och monterat de första pelarna till passerargångarna, säger Håkan Jönsson, vid leverantören TTS Marine. De första gångarna är också levererade och väntar på att få komma till och sättas på plats.

Passagerargångarna skräddarsys i Polen och fraktas till Värtahamnen med fartyg.

– Projektet är unikt genom vår höga förtillverkningsgrad och utpräglade ”industritänk”. Jag skulle bedöma att omkring 80-procent av all betong är gjuten på annan plats och skeppas hit färdig, säger Per Ling Vannerus. Pålarna kom färdigskarvade från Turkiet och till den nya terminalbyggnaden kommer till oss i stora enheter från Finland. Det ger bättre kvalitetskontroll.

Framgångsrik projektmodell

Efter oktoberflytten blir nästa stora milstolpe i projektet invigningen av den nya terminalbyggnaden före sommaren 2016.

– Då kommer vi att inviga hela projektet, säger Per Ling Vannerus.

Arbeten kommer dock att fortsätta under hela 2016 med att fylla ut de inre delarna av hamnbassängen för att skapa ny mark till stadsbebyggelse.

Årsskiftet 2016-2017 ska projektet enligt planen vara helt genomfört, vilket också ser ut att kunna uppnås.

Projektets framgångar beror enligt Per Ling Vannerus på projektmodellen och de som arbetar inom gruppen.

– Trots konkurrensen från andra stora infrastrukturprojekt i staden har vi lyckats samla en väldigt kompetent grupp, säger han. Ett grundligt planeringsarbete, en bra projektmodell och rätt medarbetare har visat sig bli en enorm hävstång.

 

Fakta Värtahamnen Stockholm

Fakta: Värtahamnen

Vad: Ombyggnad av Värtahamnen i Stockholm

Byggtid: 2013- årsskiftet 2016/2017

Byggherre: Stockholms Hamnar

Arkitekt: FO Arkitektkontor, Sweco, Cowi

Värde: ca 2,8 miljarder kronor

 

Projektkategori
Infrastruktur
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt