banner
8 år sedan
4935 Har läst om projektet
0 1

Ingenting blir ny stadsdel

Bevakat av:
Ektorget-Bild-02
banner

Kontors- och bostadsområdet Ingenting i Solna är under kraftig expansion vilket innebär att Gunnar Asplunds k-märkta byggnadsverk från 1930-talet kommer att få nya grannar.

Det ovanliga och fantasifulla namnet Ingenting har hängt med sedan Bellmans dagar och Ingenting finns med i historieböckerna sedan lång tid tillbaka. Inom området för den närliggande Ingentingskogen har man också gjort spännande fornfynd från folkvandringstid till vikingatid under utgrävningar gjorda både på 1980-talet och på 2000-talet.

På 1930-talet uppfördes Statens Bakteriologiska laboratorium samt ytterligare byggnader i det smått mytomspunna området, merparten av dessa byggnader ritades av arkitekten Gunnar Asplund. Territoriet och dess byggnader anses idag som ett av landets viktigaste byggnadsverk från den tidiga modernismen, därför är det inte vilken byggnad som helst som tillåts bli ny granne i Ingenting.

På Skanska har man dock tagit sig igenom både Solna Stads kvalitetsprogram samt detaljplan och är i full färd med att bygga nya grannhuset Brf Ektorget. Fredrik Gustafsson som är projektchef på Skanska är taggad inför uppgiften att bygga ett stabilt och hållbart hus som kommer att kunna stå i generationer.

På vilket sätt har ni fått ta hänsyn till de befintliga byggnaderna då ni bygger?

– Vi har noga övervägt arkitekturen av vårt bostadsprojekt och följer direktiven att bygga snygga och stilrena hus. Sockeln kommer således att vara av mörk granit som blir ljusare uppåt medan själva fasaden blir enkel och slät i vit puts. Det kommer att harmoniera fint med omgivningen och befintliga byggnader.

Hur skulle du beskriva lägenheterna i övrigt?

– De är ljusa och luftiga med bra yteffektiv planlösning. Man har valt att satsa på mycket glas för att låta dagsljuset flöda in vilket ytterligare bidrar till den luftiga och rymliga känslan. Balkongerna är väl tilltagna och inbjuder till umgänge.

Under byggnaderna och den planerade gården kommer det att finnas ett garage med omkring 80 parkeringsplatser. Bostäder i området är mycket eftertraktade och lägenheterna till Brf Ektorget har gått åt. För den som aspirerar på en lägenhet i Ingenting finns det dock ytterligare chans att finna en bostad då olika byggherrar totalt kommer att bygga omkring 650 lägenheter då allt står klart.

Boendet är ypperligt med närhet till bryggliv och Pampas Marina, mysig 4h-gård, lekparker samt fina promenadstråk. Kommunikationer är bra och det tar cirka tio minuter med tunnelbanan till T-centralen. Många pendlar till jobbet i innerstan på cykel då avståndet är kort.

– Den här satsningen är helt rätt och kommer att ge hela området ett välbehövligt lyft med fräscha bostäder i fina hus. Det kommer även att bli nya trevliga gator med planteringar. Butiksverksamheter i bottenvåningarna på bostadshusen kommer ytterligare att liva upp området som går från ingenting till någonting mycket bra!

Fakta bostadsområdet Ingenting

Beställare: HSB Bostad

Byggherre: HSB Bostad

Arkitekt: Brunnberg & Forshed Ark. Kontor

Byggentreprenör: Skanska AB

Ventilationskonsult: Energoavots

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Projektkategori
Bostad
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt