banner
8 år sedan
4793 Har läst om projektet
0 1

Inflyttning i natursköna Brf Mahoniahöjden tar fart i sommar

Bevakat av:
banner

Den första juni kommer de första flyttkartongerna till brf Mahoniahöjden. Då är det den första trappan som blir inflyttningsklar. Under tiden fortsätter arbetet med att bygga de övriga husen. Hela området beräknas vara färdigbyggt våren 2016.

Mahoniahöjden är ett område i Linköping där Riksbyggen uppför 78 lägenheter enligt Miljöbyggnad nivå silver. Projektet är en del i förtätningen av innerstaden. Falk Arkitekter och Winell&Jern arkitekter har ritat husen och projektet uppförs i form av totalentreprenad som hanteras av Åhlin & Ekeroth Byggnads AB.

Kvarteret bestod tidigare av fem hyresfastigheter från 1940-1960-talet och som Riksbyggen har ägt under många år. Husen var i dåligt skick, därför valde man att riva dem och istället bygga nya hus med moderna lägenheter. Kvarteret ligger endast ett par hundra meter från Trädgårdstorget och bredvid den nyanlagda parken ”Mahoniadalen”, vilket gör området extra attraktivt.

Skapa trivsel

– Vi har inte haft några som helst problem att få sålt lägenheterna. Det centrala läget och att husen ändå ligger ostört satte skjuts på försäljningen. Eftersom vi inte vill ha stora inflyttningsetapper sker inflyttningen succesivt med start i juni i år. Vi vill hinna städa av och skapa trivsel innan de boende bär in möblerna, säger Anders G Jacobson, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

Byggnationen av de 78 bostadsrättslägenheterna startade i januari 2014. Husen består av två-fem rum och kök. Samtliga lägenheter är ljusa och genomgående med generös balkong och fönster i flera väderstreck. De lägenheter där det finns två balkonger finns det möjlighet för inglasning av den ena. Bor man högst upp kan man se över stora delar av Linköping, Stångån och sjön Roxen.

Arkitekten har jobbat mycket med planlösningen och hög boendestandard. Samtliga rum har ekparkett, helkaklade badrum och golvvärme, handdukstork samt tvättmaskin och torktumlare. Köken är utrustade med induktionshäll, inbyggd mikrovågsugn och diskmaskin. I källaren finns garage med 92 platser. Hissen går hela vägen ner till garaget.

 Skiftande terräng och fasad

Konstruktionen i samtliga hus består av betongstomme. Husen har olika fasader; antingen tegel, puts eller blandad tegel och puts, plåt, cementfiberskivor, som ger karaktär åt husen. Hus A blir ett tio våningar högt punkthus med tegelfasad med två indragna takvåningar med plåtfasad, hus B blir en halvlamell och putsad fasad.

Hus C blir punkthus med en blandning av puts och tegel på fasaden. Hus D och E blir lamellhus med två trappuppgångar var. Hus B och D har även en indragen takvåning med fasad av cementfiberskivor. Dessa cementfiberskivor återkommer även som fasadmaterial i de flesta balkongerna. Hus B, C och D får sex våningsplan medan hus E får fyra våningsplan. Terrängen har skiftande nivåskillnad vilket göra att husen också får skiftande höjd.

För att nå Miljöbyggnad nivå silver har det byggnaderna projekterats efter 15 stycken parametrar för att bl.a. nå bra energiförbrukning och bra boendemiljö med tanke på ventilation, dagsljus och solvärmelaster, men även att det byggs med miljöbedömda material som dokumenteras digitalt för framtiden så vi vet vad som finns i byggnaderna. Hela projektet beräknas till ca 150 miljoner kr.

Bra samarbete

– Under hela byggprocessen har vi haft bra samarbete med huvudentreprenören Åhlin & Ekeroth Byggnads AB och installationsentreprenören Bravida. Eftersom vi bygger i ett tätbebyggt område har vi haft löpande information och dialog med närboende. Eftersom det är logistikmässigt trångt krävs det mycket planering. Arbetsmiljön är en viktig del i dessa sammanhang, säger Anders G Jacobson.

 

Fakta Brf Mahoniahöjden

Vad: Nybyggnad och rivning av flerbostadshus i Linköping

Byggtid: oktober 2014- våren 2016

Byggherre: Riksbyggen ek. förening

Total- och byggnadsentreprenör: Åhlin & Ekeroth Byggnads AB

Arkitekt: Winell & Jern Arkitekter AB

Värde: Cirka 150 miljoner kr

Kim Hall

Foto: Åhlin & Ekeroth Byggnads AB.

 

 

 

Projektfilter
·
Projektkategori
Bostad
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt