banner
9 år sedan
6105 Har läst om projektet
0 1

Huvudsta centrum får grannar på taket

Bevakat av:
banner

Till julen 2014 kommer alla boende ha flyttat in i de 113 lägenheterna som just nu byggs ovanpå Huvudsta centrum i Solna. Lägenhetsinnehavarna kommer att välkomnas till ljusa trevliga lägenheter med hög standard. Bekvämligheten är stor med direkt närhet till service och tunnelbanans blå linje.

 För cirka två och ett halvt år sedan var det dags för Peab att riva av taket på Huvudsta centrum och påbörja bygget med Brf Magneten. I fastigheten har man valt att satsa på både små och stora lägenheter vilket göt att projektet passat en bred målgrupp och också tilltalat många. Alla lägenheter är slutsålda och försäljningen har rullat på enligt plan.

Lägenheterna är byggda i moderna ljusa toner med vitmålade väggar och ekparket i alla rum. I badrummen är det klinker och kakel samt duschvägg av glas. Alla lägenheter har tillgång till egen tvättmaskin. Planlösningen är öppen mellan kök och vardagsrum och inbjuder till umgänge.

Till varje lägenhet hör även en väl tilltagen balkong med glasräcken eller en terrass. Gemensamt barnvagnsrum och cykelförråd finns också tillgängligt i fastigheten.

Allt som allt är det fyra portar i det 6 våningar höga huset. Under byggnationen har byggarbetarna dock bara tillgång till två portar av byggtekniska anledningar vilket krånglat till byggprocessen rent logistiskt då det blir svårare att ta in material i det pågående projektet.

Den största utmaningen har dock varit själva grundförstärkningarna som krävt en hel del innovativ tankeverksamhet.

– Då Fabege renoverade Huvudsta centrum byggde de upp förstärkningar från garaget, våra förstärkningar för husbygget tar vid där Fabege slutade. Vi har dessutom gjort extra förstärkningar över den del som bildar gården i Brf Magneten, säger Peter Jansson platschef på Peab.

Själva bostadshuset vilar inte direkt på taket till Huvudsta centrum utan byggs på stålpelare som går nerifrån garaget. Eftersom man inte vill tynga för mycket på stålpelarna har man valt att undvika betong och bygger istället ett lätt hus med mycket gips och stål.

Hisschakt och trapphus är exempelvis i gips. Stommen i prefab räknas också som en lätt stomme. Just nu gipsar man sista trapphuset och har nästan hunnit klart med att gipsa tredje våningen. I trapphus nummer ett håller man på med rumskomplettering, medan man sätter kök, lägger golv och målar i trapphus nummer två.

– Det är ett spännande och givande projekt likt de två grannhusen som vi byggt. Alla tre har bjudit på ordentliga utmaningar i synnerhet när det gäller grunderna. Men största utmaningen har nog ändå varit att bygga utan att på något vis störa grannar och pågående centrumverksamhet. Det låter ju trots allt en del när vi bygger så vi har fått lägga ner mycket tid på att anpassa det bullrigaste arbetet efter olika verksamhetsscheman, fortsätter Peter Jansson.

Peter Jansson anser att arbetet på det stora hela gått mycket bra trots en del generell oro för att allt ska vara tätt och inte läcka in vatten.

– Viss oro hör alltid till, men vi är övertygade om att detta kommer att bli ett mycket bra projekt och att de boende kommer att stormtrivas, fortsätter Peter Jansson.

Faktaruta Huvudsta Centrum

Byggherre: Peab Bostad AB

Arkitekt: Lindberg Stenberg Arkitekter AB

Byggentreprenör: Peab bostad AB

 

 

Projektkategori
Bostad
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt