banner
8 år sedan
6496 Har läst om projektet
0 8

Hotel Tylösand satsar på design med ständigt nya upplevelser

Bevakat av:
a2012-10-10-Fredblad-Hotel-Tylo¦êsand-Foto-Klas-Sjo¦êberg-70
banner

Sveriges största galleri! Det är inte det första man tänker på när Hotel Tylösand i Halmstad nämns. Men så är det, 400 konstverk med inriktning på nutida konst kan beskådas av skandinaviska och internationella konstnärer var helst du befinner dig på hotellet. Konst och design är ett genomgående tema i hela upplevelsen i det gamla anrika hotellet som ursprungligen skapades 1915 med franska Trouville som förebild, som då var en av Europas mest populära badort.

– Vi ingår inte i en kedja utan vi går ständigt vår egen väg, berättar Elisabeth Haglund, vd för Hotel Tylösand AB. Det viktiga för oss är att skapa den unika känslan. Det ska vara spännande att komma hit. Därför utvecklar vi också ständigt nya intressanta koncept.

Det var 1995 som Björn Nordstrand och Per Gessle tog över verksamheten och designern Åsa Gessle har sedan dess varit en drivande kraft för det visuella uttrycket av hotellet, som har renoverats ett flertal gånger genom åren.

Ett bra hotell står aldrig stilla

– Då ett hotell ständigt måste utvecklas har det inneburit en oupphörlig resa för Hotel Tylösand med nya idéer, trender och upplevelser, ett arbete som aldrig tar slut, säger Åsa Gessle.

Hotellet har 230 rum och 30 konferenslokaler där den största tar 700 personer i biosittning, fyra restauranger för olika smaker och evenemang samt ett SPA med 20 behandlingsrum. Sammantaget utgör i dag Hotel Tylösand många spännande verksamheter på en yta av 24 000 kvadratmeter.

– Vi har tre viktiga ben att stå på, berättar Elisabeth Haglund. Konferenserna som löper större delen av året, SPA och resort som hittills mest har fokuserat på helgerna, men som ökar allt mer även andra dagar i veckan samt sommaren som för hotellet börjar den 26 juni och avslutas den 8 augusti. Sommaren är viktig för image, beläggning och även långsiktigt ekonomiskt.

Leif´s Bar & Grill

Det nya, nya är Leif´s. Här gjordes en rockad från att ha varit ett kök och restaurang till att bli en à la carte-restaurang i en avslappnad stil med bra mat från baren och grillen. Samtidigt med möjligheten att serva konferensgästerna med kaffe dagtid.

– Det fungerar! Från trägolv till klinkergolv, vilket uppskattas av handikappföreningar, ljust golv skapar en orientering på ett bra sätt. Plattorna i taken skiftar utifrån en belysning i olika färger. Den populära pizzan är unik och receptet har jag hämtat från egen upplevelse i utlandet, berättar Elisabeth Haglund. Choklad-fondyn är en annan populär upplevelse som vi serverar.

Namnet Leif kommer från Per Gessles streckgubbe som han gärna ritar i tid och otid. Dessutom är han en samlare som sparar på det mesta. Det har vi som besökare förmånen att få uppleva på hotellet. Här finns både utmärkelser, skivomslag och gamla brev från Gyllene Tiders tid, till och med med avslag från musikförlag på inskickade musikkassetter. Många tittar, begrundar och somliga ångrar säkert sina beslut.

 Snabba växlingar från kväll till morgon

– Vi har kravet på oss att växla från en nattklubbskväll med 1000 personer till en nästa dag där allt ska var fräscht för ankommande konferensgäster, därför arbetar vi mycket med rätt belysning och blommor, säger Elisabeth Haglund.

Solgården är mycket populär sommartid med After Beach och en mängd populära artister. Det finns här 240 sittplatser för matgäster och ytterligare plats för 1800 konsertgäster.

– En ny gästkategori som vi har är FANS. Det är både tyskar och brasilianare som kan sitta och vänta på Per Gessle i en vecka.

Bettans bar ligger mot havet med entré från stranden. Här serveras skaldjur och är öppet under sommaren och under december med konceptet Bettans jul, där det bjuds på skaldjur och sill i olika former, ett lättare alternativ till det traditionella julbordet.

SPA avdelningen fick ett rejält lyft för ett antal år sedan.

– Vi ställde oss frågan; vill vi vara ett hotell med en pool eller ett SPA på riktigt? Vi byggde om och med hjälp av en konsult har vi skapat en mycket populär SPA-anläggning i två våningsplan. Här kan man välja på olika bassänger, höja pulsen i något av gymmen med 53 träningspass i veckan eller utnyttja någon av de många välgörande behandlingarna. Allt med den vidunderliga utsikten över sanddynorna och Kattegatts spännande omväxlande hav. Skulle håret behöva friseras kan man boka tid hos frisörsalongen på plats.

Renovering efter speciell idé

– Åsa Gessle håller alltid i den röda tråden när vi renoverar, berättar Elisabeth Haglund. Jag håller i det praktiska och pengarna, fastighetsansvariga är självklart involverade samtidigt som vi har två olika arkitekter som vi anlitar beroende på om det gäller inredning eller ny arkitektonisk urformning.

När konferenslokalerna skulle göras om var självklart den konferensansvarige med i processen. Först hade man tänkt åka runt och få inspiration av andra, men i sista stund kom man på andra tankar. Självförtroendet är stort och de egna samlade tankarna och erfarenheterna fick vara ledande i den nya utformningen.

I de nyrenoverade konferenslokalerna hittar man bilder på vår tids största popartister som Beatles, Stones, Roxette med flera. Det personliga är viktigt och målsättningen är att hitta den egna unika utformningen.

– Så går det till när vi bygger om och renoverar. Det första vi frågar oss är; vad lokalen ska användas till. Många gånger är det en mängd olika användningsområden som måste fungera och kunna anpassas lätt efter olika önskemål. Vi skapar skisser på vad vi vill ha. Vi söker entreprenörer för att utföra detta och vilka samarbetspartners som kan fungera med oss och förstå att vi är ett hotell med allt vad det innebär. Som att exempelvis inte börja borra i väggarna klockan sju på morgonen.

Då det ständigt pågår renovering och förnyelse är många av hantverkarna väl införstådda i servicekraven och de anpassar sig också efter dessa.

Bara gedigna material

– Vi bygger för framtiden, säger Elisabeth Haglund. Många människor på samma plats sliter hårt på materialen. Därför satsar vi på fina och hållbara material. Vi ligger högst i Stars Union med fyra stjärnor, det förpliktigar och då måste vi ligga i.

När man skulle renovera de senaste 100 rummen byggdes ett testrum på gården på exakt 34 kvadratmeter för att pröva om de ursprungliga idéerna för ett nytt hotellrum skulle hålla. Det gjorde det inte. Det viktiga vid renovering och nybyggnation är att sätta sig in i gästens situation och krav som ändras allteftersom vår omvärld förändras. Exempelvis var tidigare ett skrivbord en självklar plats att sätta sig vid. I dag fungerar det mest som en avställningsyta. Nu efterfrågas laddningsplatser får dator och mobiler på strategiska ställen. Badrummet är en annan viktig plats som måste fungera utifrån gästens behov.

Renoveringen sker i etapper med 36 rum klara under våren 2015 och de resterande 50 rummen som färdigställs under hösten 2015 och våren 2016.

– Vi arbetar ständigt med fastighetsavdelningens avvikelserapporter, berättar Elisabeth Haglund. Kan något åtgärdas direkt så ska det genomföras.

Sveriges största Galleri

Hur kommer det sig att Hotel Tylösand är Sveriges största galleri?

Ursprunget är Per Gessles inköp för flera år sedan av en konstsamling i Varberg.

Platsen att hänga dessa verk fanns inte annat än på hotellet. På den vägen är det. I dag är hotellet också ett galleri i ständig förändring med en gallerist som sköter utställningen. Då många av konstverken är till salu sker det något nytt hela tiden.

Fokus ligger på nutidskonst och fotografiska verk. Samtliga är dokumenterade i en guide.

Det är bara att börja konstvandringen ”Tres Hombres Art” med fantastiska upplevelser av exempelvis Terry O´Neil, Johan Bergmark, Gered Mankowitz, Lars Nordin, Mary McCartney och inte minst Anton Corbijn som några exempel. Inte att förglömma är Peter Dahls olja ”Borgerlig bakgrund” i underbart glada färger som täcker en hel vägg och verkligen inspirerar till trevlig samvaro.

 

 

 

 

 

 

 

 

Projektkategori
Hotell
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt