banner
8 år sedan
3771 Har läst om projektet
0 0

Hög standard när Riksbyggen bygger bostadsrätter på Södervallen i Borås

Bevakat av:
Brf.-Söderhov,-Södervallen-2
banner

Det har skett ett stort uppsving på byggmarknaden i Sjuhärad den senaste tiden. På grönområdet i Södervallen i östra delen av Borås uppför Riksbyggen 41 högkvalitativa bostadsrätter i Brf Söderhov i Trandered. Ett modernt energihus med passivhustänk och som håller hög standard rakt igenom.

– Byggprojektet har pågått ett år och blev färdigt lagom till midsommarveckan. Utvändigt har vi kvar de allmänna ytorna, medan invändigt är vi klara. Lägenheterna håller hög standard i modernt snitt, säger Roger Sjöö, platschef på RO Gruppen som byggt husen.

 Själva byggnationen startade i april 2014 med en beräknad byggtid på 14 månader till en uppskattad kostnad av 51 miljoner kr. Bruttoytan är 4618 kvm och byggherre är Riksbyggen medan RO Gruppen är totalentreprenör för projektet. Kanozi Arkitekter i Göteborg tog fram förfrågningsunderlaget på uppdrag av Riksbyggen, som är byggherre. Roy Ekvall har projekterat för RO-Gruppen. Arkitekt för utformningen av husen är Ekvall Arkitekter.

Två huskroppar

Bostadsrättsföreningen består av två huskroppar i sex våningsplan. I bottenplan på ena huset finns gemensamhetslokal med gemensam övernattningslägenhet. Skillnaderna mellan de båda husen är att det ena huset är suterräng med två lägenheter i källarplan, där även teknik- och förrådsutrymme finns. Gemensamt soprum och cykelförråd finns på gården.

Det andra huset har ett stort gemensamt förråd och stort hobbyrum som är till för hela föreningen. Varje plan består av fyra lägenheter som är mellan två- och fyra rum och kök i storleken 59-93 kvm.

Konstruktionen består av betongplatta på mark. Husen är byggda med prefabricerade sandwichelement i betong med 23 cm isolering emellan. Taket består av uppstolpade träfackverk med råspont och papp. Vinden är isolerad med 60 cm lösull.

– Grundförhållandena var så bra att vi slapp att påla. Betongplattan är rejäl förtjockad, ljudklass B. Ju tjockare platta desto tystare inomhusmiljö. Trapphus och lägenhetsskiljande väggar är tjockare jämfört med standard. Rent praktiskt innebär det att en av sovrummen skall vara tyst. Med tanke på radonrisk så tätade vi plattan och rören ordentligt, berättar Roger Sjöö.

Markanvisningstävling

Markområdet har tidigare varit en fotbollsplan där Mariedals IK bildades 1931 och som första halvåret kallades IK Söderhov, vilket också har gett namnet till bostadsrättsföreningen. 2009 vann Riksbyggen en kommunal markanvisningstävling.

– Då hade kommunen en önskan om att vi skulle bygga hyresrätter. På den tiden hade vi inte det och därför delar vi området med AB Bostäder som har hyresrätter. Vi på Riksbyggen ser oss som samhällsutvecklare och försöker att tillvarata de boendes behov. Vi eftersträvar alltid att hålla hög och bra standard från början, men bra materialval i både konstruktion och inredning. Internt krav är att minst uppnå Miljöbyggnad silver, säger Mikael Varde, projektledare på Riksbyggen.

Solkozol

Utmärkande för husen är att balkongerna går lite runt hörnen på huset, vilket gör att utsikten blir mer omfattande. Det är inga räta vinklar på balkongerna. Dessutom har man valt att bygga bjälklagskanter som sticker ut ca 1,4 m ovanför fönstren på varje våningsplan som solskydd mot solinstrålning, s k solkozol.

– När solen står högt skuggar det medan när solen ligger lågt kommer ljusinsläppet underifrån och det blir ljust inne i bostaden. Ett passivhustänk som vi jobbat efter, säger Mikael Varde.

Ytterväggarna är en halvmeter tjocka. För att få så låg läckage i väggarna som möjligt har de prefabricerade väggarna genomgått termografering. Läckflöde ligger mellan 0,15-0,18 l/sm2, vilket betyder att väggarna är mycket täta. Man räknar med att nå 45 kWh per kvm och år, vilket är betydligt lägre mot kravet på 90 kWh per kvm och år i normala fall.

 

Fakta

Vad: Nybyggnad av flerbostadshus i Trandared, Borås

Byggtid: april 2014-juni 2015

Byggherre: Riksbyggen

Total- och byggnadsentreprenör: RO-Gruppen Södra Älvsborg AB

Arkitekt: Ekvall Arkitekter AB

Värde: Cirka 51 miljoner kr.

 

Foto: Riksbyggen

 

Projektkategori
Bostad
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt