banner
8 år sedan
3420 Har läst om projektet
1 1

Havsnära höjdare på Stenunge Strand

Bevakat av:
a20150505_122705
banner

Här byggs Stenungsunds högsta bostadshus på tio våningar plus takterrass. Det är den tredje etappens lägenheter, av fyra, som nu står klara för inflyttning. Ett projekt i Riksbyggens regi beläget utmed kajen i Stenungsund med närhet till både hav och båtliv samt det välutvecklade centrumet.

Samtliga etapper är ritade av Wingårds Arkitekter i Göteborg. Det högsta huset i denna etapp kommer att bli 30 meter högt och på tio våningar med en takterrass, som är gemensam för alla brf-innehavare, och breder ut sig med trädäck, loggia och en vidsträckt utsikt över skärgård och hav. Byggnadernas 43 lägenheter är fördelade på ett till fyra rum med öppna planlösningar och stora glasade balkonger som skapar rymd och ljus.

Fasaderna skiftar av sol och hav

Den första etappen blev färdig 2011 med 25 lägenheter. Den andra etappen med 33 stod färdig 2014. Den tredje etappen kommer att vara inflyttningsklar under sommaren 2015. Nu har vi börjat sälja in den fjärde etappen som kommer att stå klar under 2017. Totalt handlar det om 140 lägenheter.

Det är vackra hus som skapas med svarta tegelfasader som skiftar och blänker av solen och vattnet i olika nyanser. Taken är beklädda med sedum. De svarta fasaderna och de gröna taken skapar en fin kontrast som ramas in av gården.

– Vi har haft ett mycket gott samarbete med kommunen som är engagerade i att förlänga strandpromenaden och skapa nya bryggor. Bryggföreningen tillhandahåller båtplatserna, berättar Martin Linsten på Riksbyggen.

God tillväxt

Detta har blivit den nya entrén till Stenungsund som är en mycket expansiv kommun och blivit navet i området med närheten till kustbandet och goda kommunikationer till Göteborg. I Företagarnas undersökning 2012 kom Stenungsund på tredje plats när det gäller tillväxt i Sveriges kommuner.

Intresset har varit mycket stort för lägenheterna. Den första etappen såldes mestadels till medelålders som lämnat sin villa. Till den andra etappen kom många inflyttande från andra områden. De mindre lägenheterna har också tilltalat de yngre, vilket ses som positivt då det blir en blandning av olika åldrar i området.

– Vi arbetar med hållbarhetsfrågor och god kvalitet och tänker alltid långsiktigt. Denna byggnad håller därför miljöklass silver, vilket innebär 30 procent under gängse energianvändning. I en intern tävling inom Riksbyggen vann Stenunge Strand Bästa projekt 2014, berättar Martin Linsten.

Tioårigt projekt

– Tomten är på totalt 2000 kvadratmeter och har utvecklats efter detaljplanen som fastställdes 2005, berättar Morten Eriksen, projektledare på Per Jacobsson Byggnads AB. Vi startade den första etappen 2009, två år efter anbudsgivningen. Arbetet har inneburit en hel del spontning och pålning med anledning av läget så nära kajen och vattnet.

Stommen är platsbyggd i betong med den vackra skiftande svarta tegelfasaden och är ett förhållandevis stort bygge. Det högsta huset är på tiovåningar och högt för Stenungsunds förhållanden. De övriga husen varierar i höjd från fem våningar och uppåt.

– Det har varit ett roligt projekt som också varit långvarigt, hela tio år kommer vi att sammanlagt hålla på, från första anbud till färdigt projekt, berättar Morten Eriksen från det anrika företaget Per Jacobssons Byggnads AB som startade 1949 och i första hand verkar i södra Bohuslän med ett brett kundregister och kända för sin goda kvalitet.

 

FAKTA

Byggherre                        Riksbyggen AB, Uddevalla

Totalentreprenör           Per Jacobsson byggnads AB

Arkitekt                            Wingårdh Arkitektkontor AB.

 

Projektkategori
Bostad
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt