banner
9 år sedan
5850 Har läst om projektet
1 0

Hållbart boende som sticker ut

Bevakat av:
banner

På Tuvvägen i centrala Handen i Haninge kommun bygger Svenska Vårdfastigheter ett vård- och omsorgsboende med 54 lägenheter.
Byggnaden, som står färdig under senhösten i år, sticker ut arkitektoniskt, genom att de tre översta våningarna i trä vilar på ett balksystem byggt i betong.

Omgivningen är främst flerbostadshus och boendet blir väl integrerad i kvartersmiljön med gångavstånd till Haninge station och Haninge centrum.

Total- och byggnadsentreprenören Constrera AB bygger på uppdrag av Svenska Vårdfastigheter boendet som på ett vackert sätt ansluter mot berg och natur och projekteras för att klara Miljöklass Silver. Ordervärdet för Constrera är cirka 85 miljoner kronor och allt är inflyttningsklart denna höst. Fastigheten byggs i fem våningar och får sex avdelningar. Hyresgäst blir Frösunda Omsorg.

Moduler
Modulsystem är en kostnadseffektiv och hållbar metod som används när det nya vård- och omsorgsboendet byggs. Markarbetena påbörjades i december 2014 och projekteringen är inne i slutfasen.

– Nu håller vi på att ta fram bygghandlingar och så fort de är klara börjar vi gjuta bottenplattan. Modulerna från Kodumaja kommer i juni månad. Modulerna som utgör lägenheterna vilar på en betongstomme, betongpelare och limträbalkar. Där huset möter berg använder vi balkgrund. Moduler är en effektiv och hållbar byggmetod som blir allt vanligare, säger Monica Carlström, arbetschef vid Constrera.

Balksystem
Det U-formade husets två första våningar får en prefabstomme i betong och innehåller entré, undercentraler, omklädningsrum, samlingssal och bibliotek. De två första våningarna täcker bara en liten del av huset, resten av huset står på ett balksystem som hänger två våningar upp i luften. Detta passar utmärkt den sluttande tomten.

De tre översta våningsplanen består av moduler i trä med lägenheter, pentrykök och badrum. Modulerna levereras direkt från fabriken i Kodumaja, Estland.

Hög kvalitet
– Fördelen med att använda moduler är att det går snabbt att bygga och man får en standardiserad byggprocess i fabrik i rätt klimat. Vi kan säkerställa hög kvalitet och får kort färdigställandetid. Installationer är dragna, väggar och tak är målade och golven lagda. Modulerna fogas sedan samman på plats, avslutar Monica Carlström.

För att underlätta för de äldre att orientera sig är väggar och dörrar målade i kontraster och de allmänna utrymmena inredda med hemtrevlig tapet. Varje avdelning har ett gemensamt kök med matplats.

Industriellt byggt
– Mitt ansvar är att ansvara för att projektet genomförs enligt tid och kvalitet från vår sida, säger Mattias Brantsberg, entreprenadchef vid Svenska Vårdfastigheter.

– Vi har som grundtanke att leverera industriellt byggda hus i trä, detta görs för att vi vill vara miljöcertifierade och kunna klassa husen som Miljöbyggnad Silver.

– Vi har ett väldigt tight samarbete med vår entreprenör Constrera i detta projekt. Det handlar om väl genomarbetat partneringprojekt där vi jobbar med öppna böcker. Constrera var med i ett väldigt tidigt skede, liksom modulleverantören Kodumaja och vi jobbar väldigt nära tillsammans, säger Mattias Brantsberg.

Kodumaja
För Kodumaja var äldreboendet Solbacka i Norrtälje, som Svenska Vårdfasigheter byggde, det första projektet som de levererade till på lång tid i Sverige. Projektet i Handen blir det andra.

– Kodumaja vill väldigt gärna in ännu mer på den svenska marknaden. Än så länge är vi deras enda kund i Sverige. Det är tråkigt för Kodumaja står för en fantastisk kvalitet och är dessutom väldigt roliga att arbeta med, avslutar Mattias Brantsberg.

Fakta Nybyggnad av vård- och omsorgsboende i Handen

Kommun: Haninge

Värde: cirka 85 miljoner kr

Byggherre: Svenska Vårdfastigheter AB

Hyresgäst: Frösunda Omsorg AB

Total- och byggnadsentreprenör: Constrera AB

Modulleverantör: Kodumaja

Geokonsult: Geomind AB

Arkitekt: SR-K (Scott Rasmusson- Källander)

Konsulter: Brandgruppen i Sverige AB, WSP Sverige AB, WSP Elteknik AB, Brandkonsulten Kjell Fallqvist AB, HA Ventilation AB, Sixten Reibo Ingenjörsfirma AB

Kim Hall & Björn Asplind

 

Projektkategori
Sjuk & Hälsovård
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt