banner
8 år sedan
8477 Har läst om projektet
1 2

Green Village AB bygger miljövänliga bostäder i Surte

Bevakat av:
banner

Green Village AB bygger sammanlagt 121 miljövänliga bostadsenheter i Surte. Det blir 91 lägenheter, 21 radhus, och 9 villor. Byggnaderna kommer att bli klassade enligt miljöbyggnad Guld. Det är förstås attraktivt för miljömedvetna, men också för de som vill sänka sina energikostnader.

Syftet med projektet är att bygga miljövänliga bostäder, berättar Jonas Steen, som är VD för Green Village AB. Lägenheterna kommer att ligga vid Keillers Damm, i  Surte. De 91 lägenheterna kommer att variera i storlek från 1or på 30 kvm, upp till 4or på 110 kvm. Målgruppen för projektet är bred, både ensamstående och barnfamiljer, yngre, och äldre. Lägenheterna är förstås extra intressanta för människor som tänker ekologiskt.

Energiförbrukningen blir låg tack vare en kombination av ett 2,3 megawatts vindkraftverk för att generera el, solfångare för att värma vatten, och bergvärme för att värma husen. Cellulosaisolering och bambugolv bidrar till ett klimatsmart helhetstänkande.

Enligt Robert Lönn, som är projektledare, blir det billigare att bo vid Keillers Damm än inne i centrala Göteborg. Det beror delvis på att hyrorna är lägre i kranskommunerna, men också på den låga energiförbrukningen i bostäderna.

Det går snabbt att ta sig från Surte till Göteborg. Det tar bara ca 7 minuter, tack vare förbättringar i den kommunala infrastrukturen. Både vägar och järnväg byggs ut för att förbättra kommunikationerna.

Området där bostadsområdet byggs består till största delen av skogsmark. Målet är att bostäderna skall smälta in i den omgivande miljön. Omgivningarna skall påverkas så lite som möjligt.

Förutom Green Village AB som är byggherre, är bland andra FO Peterson & Söner Byggnads AB med som totalentreprenör, Thorbjörnsson+Edgren Arkitektkontor AB har ritat bostäderna.

Ledbutiken/ Maristic AB är glada och stolta över att få leverera all belysning till byggprojektet Green Village i Surte. Det är ett unikt och nytänkande projekt, där all belysning är led. Det ingår en del ledbelysning som standard, dessutom kan man köpa till belysning och även inbyggnadsljud, så kallat multiroom ljud. Både ljus och ljud styrs av smarta telefoner eller surfplattor . Om man väljer ett  större paket så integreras även Tv:n  och man behöver bara en fjärrkontroll och slipper synliga sladdar vilket inte minskar intresset!

Ett annat exempel på hur man tänkt energismart är att man använt vitvaror i den energisnålaste klassen, a++. Green Village AB har också varit mån om att använda giftfri färg vid byggnationen.

Enligt Jonas Steen är projektet i Surte det första av totalt fem klimatsmarta byggnadsprojekt som Green Village AB skall genomföra i olika områden i Västsverige. Det är mycket klimat- och energismart nytänkande i projekten.

Samarbetet i projektet har fungerat mycket bra, säger Robert Lönn. Alla som arbetar i projektet har samma mål. Samarbetet med kommunen har också fungerat bra.

Fakta Green Village i Surte

Vad: Nybyggnad av 91 lägenheter, 21 radhus och 9 villor
Var: Keillers Damm i Surte
Byggherre: Green Village AB
Byggnadsentreprenör: FO Peterson & Söner Byggnads AB

Projektkategori
Bostad
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt