banner
8 år sedan
6252 Har läst om projektet
0 8

Grangläntan nästa efter klimatsmarta trähus på Kvillebäcken

Bevakat av:
ATrädriket-Grangläntan-Derome_Kvillebäcken_Exteriör_Gata_Slutleverans
banner

Flerbostadshus byggda helt i trä blev en succé på Kvillebäcken. Nu tar Derome nya tag och bygger 128 lägenheter i bostadsrättsföreningen Grangläntan till hösten. Just nu färdigställs det sista husen i bostadsrättsföreningen Trädriket i Göteborg.

Det röda trähuset sticker ut i Göteborgs nya stadsdel Kvillebäcken som består av enbart miljöcertifierade byggnader. Sex minuter från Brunnsparken ligger kvarteret Trädriket, ett flerbostadshus med 90 lägenheter på sex våningar respektive fem våningar.

Själva byggnationen startade i september 2013 och i februari-mars var det inflyttning i det röda huset med 50 lägenheter. I augusti är det inflyttning i ytterligare 20 lägenheter och i oktober månad sker inflyttning i de resterande 20 lägenheterna.

Miljöcertifieras

Flerbostadshusen i Trädriket ska miljöcertifieras nivå silver. Byggprocessen är klimatsmart helt igenom och husen är utformade så att det krävs ytterst lite energi för uppvärmning. Vitvarorna har högsta miljöklass. I Kvillebäcken görs det stora satsningar på cykelförvaring och detta har påverkat att p-normen för bilparkeing är under 0,5 bil per lägenhet. Derome har dessutom kontroll över hela kedjan från skog till färdig byggnad och har utvecklat ett eget byggsystem för träbyggnation av flerbostadshus.

– Det går snabbt att bygga i trä. Prefabriceringen gör att byggtiden förkortas. Stomsystemet i trä är under utveckling och detta är tredje varianten av systemet som vi bygger med här. Även om vissa delar av, så som garage, inte är helt färdigt så har de boende kunnat flytta in. Förutom att huset är väldigt vackert och utmärker sig försöker vi skapa lite extra genom att anlägga ett orangeri där de boende skall kunna njuta av växtligheten och ett utespa samt grillplats, säger Hans Palmqvist, projektledare på Derome Hus.

Delad entreprenad

Lägenheterna har ett till tre rum och kök. Alla med balkong eller uteplats mot gården, som är uppdelad i små rum. Projektet är en delad entreprenad med Derome Hus som byggherre och ägare till den familjeägda träindustrin, medan Daniel Hedner på Fredblad Arkitekter har utformat huset och Per Uhlin har ritat det. Micael Neldemo Byggare AB har utfört allt snickeri- och konstruktionsarbete.

– En av de stora fördelarna med att bygga hus i trä är att trä binder koldioxid och väger mindre vilket gör att det krävs färre transporter, samt ger minskade kostnader för pålning. Det är dessutom ett otroligt starkt material för sin vikt jämfört med stål, säger Hans Palmqvist.

Sadeltaket med de spetsiga gavlarna utmärker byggnaden. De generösa burspråken ger fasaden karaktär och variation. Rummen känns stora och ljusa. Ett externt fastighetsbolag kommer att sköta utemiljön och orangeriet i Trädriket.

Grangläntan

Fredblad Arkitekter har även ritat Grangläntan medan Tommy Byggare i Alingsås har totalentreprenaden. Försäljning av de 128 lägenheterna startar i augusti, ungefär samtidigt som schaktningsarbetet påbörjas. Vid årsskiftet beräknas byggnationen sättas igång så att husen är klara för inflyttning våren 2017.

– I Grangläntan bygger vi ett stort hus i åtta plan. Designmässigt kommer huset att påminna om Trädriket, med sedumtak och sadeltak. Lägenheterna är också ganska lika, men något mindre antal treor och fler tvåor och ettor eftersom efterfrågan är stor på det, 30-75 kvm, säger Hans Palmqvist.

De låga marknadsräntorna och bostadsbristen bidrar mycket till att många vågar investera i mindre bostadsrätter. Miljömässigt hållbara bostäder är det stor efterfrågan på i dags läget.

 

FAKTA

Vad: Flerbostadshus i trä

Byggtid: sept 2013-oktober 2015, januari 2016- våren 2017

Byggherre: Derome Hus AB

Byggnadsentreprenör: Micael Neldemo Byggare AB

Arkitekt: Fredblad Arkitekter AB

 

Illustration: Fredblad Arkitekter

 

 

 

 

Projektkategori
Bostad
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt