banner
8 år sedan
3549 Har läst om projektet
0 0

Genomgående kvalitet när ByggArvid uppför flerbostadshus i Borås

Bevakat av:
banner

 

– Bra bostäder behöver inte bli dyrare bara för att man bygger med kvalitet. Det gäller bara att ha rätt organisation och rätt projektering med sig. Vår filosofi är att bygga fina bostäder där man vill bo. Det säger Elisabeth Dahlgren, vd på ByggArvid i Ulricehamn som nu uppför flerbostadshusen på Ringargatan i Brämhult, en stadsdel i Borås.

Projektet består av fyra hus där första etappen, bestående av 57 hyreslägenheter i tre hus, är färdigbyggd och inflyttad. Andra etappen som nyligen har påbörjats består av elva suterrängradhus i två plan med separata entréer, stor uteplats med trädäck i västerläge. På andra våningen finns sovrummen och en balkong. Standarden är hög och kan jämföras med standarden i en bostadsrätt. Förråd finns i anslutning till bostaden. Husen hänger ihop och består av två olika lägenhetstyper. Inflyttning i etapp två sker i maj 2016.

Borås utvecklas

– Borås växer med drygt 1000 invånare per år sedan 2000. För oss som jobbar aktivt med vår bostadsportfölj betyder det att vi måste utveckla både nyproduktion och det befintliga beståndet. Borås var en stad som hade kramper på 1980-90-talet. Vi tappade invånare samtidigt som det var en överproduktion av bostäder. Från 2005 och framåt har staden hunnit i kapp och vi har åter kunnat bygga. Sedan 2008 har vi haft högt tempo med att utöka beståndet med 760 lägenheter. Nu fortsätter vi att bygga staden, säger Bengt Engberg, affärsutvecklingschef på AB Bostäder i Borås.

Brämhult som ligger öster om centrum var tidigare en egen kommun på 1970-talet, men igår numera som en del av Borås. På Ringargatan i Källbäcksryd i Brämhult har man ni rivit den befintliga bebyggelsen från 1960-50-talet p g a höga radonvärden. Husen hade dessutom stora renoveringsbehov.

– Bästa lösningen var att riva och bygga nytt. De 84 hyresgäster som bodde i husen fick erbjudande om förmånsflytt. Tio av dessa valde det medan merparten valde att få gå före i kön till våra övriga bostäder i Borås. Merparten är väldigt nöjda, tillägger Bengt Engberg.

Hög kvalitet

Efterfrågan på marklägenheter med egen täppa och med stora balkonger för dem som bor på andra våningen är stor. Framför allt har det attraherat den äldre målgruppen, vilket också skapat viss rotation i flyttkedjan. Lägenheterna håller hög kvalitet med klinkergolv i entré och badrum samt ekparkett i övriga rum. Klädförvaring är ordentligt tilltagen.

– Den nya bebyggelsen har vi försökt att anpassa till bebyggelse runt omkring, som i huvudsak består av radhus och villakvarter. I all vår produktion bygger vi lågenergihus, därför har vi adderat en solkraftsanläggning i tre av byggnaderna. Solcellsanläggning som producerar el finns på respektive tak. Prestandan ligger på 30 kWh per kvm och år. Vi har även stort fokus på hållbart materialval och utgår från ett livscykelperspektiv, säger Bengt Engberg.

Individuell mätning

I första etappen får hyresgästerna glädje av solcellsproduktionen. Man har även infört individuell mätning och debitering (IMD) av kallt- och varmt vatten. Tack vare solcellerna blir elkostnaderna billigare jämfört med marknaden i övrigt.

– Många gillar individuell mätning/debitering eftersom då kan de själva påverka sin boendekostnad, tillägger Bengt Engberg.

För ByggArvid är detta projekt deras femte i denna typ av bostadsbyggnation, men också det största för ByggArvids entreprenad. Byggentreprenaden landar på ca 92 miljoner kr.

– Vi satsar på genomgående kvalitet. Ringargatan är tagen i stark konkurrens, det skilde tio procent till närmaste konkurrent, säger Elisabeth Dahlgren.

 

FAKTA

Vad: Nybyggnad av flerbostadshus i Borås, etapp 1 och suterrängradhus etapp 2

Byggtid: feb 2014-juni 2015 etapp 1, juni 2015-maj 2016 etapp 2

Byggherre: AB Bostäder i Borås

Totalentreprenad: ByggArvid AB

Arkitekt: MA Arkitekter AB

Värde: Cirka 92 miljoner kr.

 

Illustration MA Arkitekter

 

 

Projektkategori
Bostad
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt