banner
8 år sedan
7887 Har läst om projektet
2 8

Gamla gummifabriken i Värnamo blir campus och kulturbyggnad

Bevakat av:
AGummifabriken-5
banner

 

Den gamla gummifabriken i Värnamo var fram till 2006 en tillväxtmotor för regionen. Då flyttade Trelleborg AB ut ur huset och 2010 beslutade kommunen att åter skapa liv i bygganden genom att rusta upp och bygga till för att ge palts åt kultur, Campus och Värnamo Näringsliv. En satsning för framtiden för både kommun och region.

– Den gamla gummifabriken byggdes någon gång på 1920-30 talet och hade en central roll för orten. Men samhället förändras och nu går vi från hantverk till kunskap genom att koppla näringsliv med det akademiska. Det är en spännande utmaning att växa ihop. Bygget är igång och vi har hunnit en bra bit på vägen. Den 30 juni 2017 ska det vara klart, säger Bengt Staude, vd för Värnamo kommunala industrifastighet AB.

Rockkonsert

Byggnaden kommer bl a att innehålla Campus, kommunbiblioteket, Auditorium för ca 400 besökare och en livesal för musik, teater, dans mm. Väggarna är extra tjocka eftersom man skall kunna läsa en bok i biblioteket samtidigt som en rockkonsert pågår i lokalen intill.

På taket ovanpå den gamla industribyggnaden ska tre biografsalonger byggas medan restaurang med uteservering byggs på bottenvåningen med plats för ca 300 gäster. Campus är den största delen av de ca 20 000 kvm som byggnaden består av. Ca 5000 kvm är färdigbyggt och i drift.

– I det nya kommer det att finnas ca 1300 kvm kontor i tre plan. Campus får även ett nytt teknikcenter om 370 kvm. Idag finns ett teknikutrymme på ca 100 kvm. Större delen av Campus består av undervisningssalar, säger Bengt Staude.

Kulturen blir en stor hyresgäst. Med tanke på att byggnaden ligger precis bredvid järnvägsstationen är det lätt att ta sig dit.

Stadsbibliotek

– Vi har gjort många projekt av gamla industrilokaler genom åren som blivit företagshus. I detta fall önskade stadsbiblioteket och högskolan att flytta in. Vårt uppdrag startade 2006, då var uppdraget mindre då fanns till exempel inte biograferna med i programmet. Projektet växte och programmet förfinades samtidigt ökade vårt uppdrag till att även vara generalkonsult för Landskapsarkitektur, Inredning, Kök, Akustik, Teater, Belysning, AV, Skyltar samt Beskrivning. Etapp två blir ännu mer omfattande än etapp ett. Entréplatsen ut mot Jönköpingsvägen kommer att annonsera hela huset, säger Bo Ekström arkitekt på MA Arkitekter.

Inlastningen till musik- och teaterevenemangen sker på norra sidan av huset. Livesalen går upp två plan i omfång. På bottenplan kommer även en glasad uppställningshall för diverse konstutställningar att finnas.

Projektet är en samordnad generalentreprenad där Tage & Söner Byggnads utför byggnationen.

– Vi påbörjade etapp två i våras och har inte hunnit så långt. Vi fick göra en del grundförstärkningar och pålning i källaren. Mycket av det gamla fick rivas. Eftersom materialet är så poröst fick vi gå varsamt fram, berättar Ola Karlsson, arbetschef på Tage & Söner Byggnads.

Industrikaraktär

Markförhållandena var ganska varierande vilket medförde vissa problem med stora stenar i vägen under pålningsarbetet. Huset består i övrigt av gjuten betongplatta och stålstomme, betongbjälklag och tegelfasad. Den gamla industribyggnadskaraktären har man försökt behålla samtidigt som det moderna har fått plats.

– Hela huset blir omgjort till nya verksamheter. Den första etappen innefattade ca 5000 kvm och denna etapp är en yta på 14 800 kvm. Man kan inte förutse allt. Dyker det upp överraskningar tittar vi tillsammans med projektören och ritar till det som behövs. Man är väldigt noga med miljön och har specialister som gör miljöinventeringar, säger Ola Karlsson.

Storköksservice Syd i Alingsås levererar köksinredningen där Elajo EL & Energiteknik i Värnamo står för varukylan.

– Kylinstallationsarbetet beräknas ta ca en månad. För oss betyder detta projekt mycket eftersom det är en utmaning utöver det vanliga, säger Andreas Green, kylansvarig på Elajo El & Energiteknik AB. Projekt- och arbetsledare på plats är Håkan Andersson.

 

FAKTA

Vad: Ombyggnad till bibliotek och konsertsal mm i Värnamo,

Byggtid: februari 2015- augusti 2017

Byggherre: Värnamo Kommunala Fastigheter AB

Byggnadsentreprenör: Tage & Söner Byggnads

Arkitekt: MA Arkitekter AB

Värde: Cirka 145 miljoner kr.

 

Foto: Ulf Celander

Projektkategori
Handel & Kontor
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt