banner
8 år sedan
8679 Har läst om projektet
2 0

Framtidens skola i Flemingsberg

Bevakat av:
kasta-2
banner

Lagom till skolstarten i höst öppnar nya Kästa skola och förskola med plats för 500 barn i Flemingsberg i Huddinge kommun.
Byggnaden blir Sveriges största miljömärkta passivhusskola och ett riktigt skolexempel på både miljöhänsyn och goda pedagogiska förutsättningar.

En intressant och framåtskridande lösning vid Kästa skola är de våtrumsskivor av typen Colour Collection från Fibo-Trespo som används i korridorer och omklädningsrum, ja faktiskt också som whiteboardtavlor på vissa platser i den nya skolan.

Fibo-Trespo våtrumsskivor är typgodkända av SP och kan monteras snabbt och enkelt, utan krav på membran. Våtrumsskivorna är konstruerade för att användas i badrum och våtrum och naturligtvis också där det inte är våtrumskrav. Skivorna finns i många olika färger och fräsmönster vilket ger oändliga möjligheter för den som är kreativ.

Laminerad plywood
Finessen med Fibo-Tresposkivorna är att deras ytskikt är vattenavvisande. Skivorna sätts ihop som ett klickgolv och mellan skivorna påförs en tunn sträng fogmassa för att garantera att det blir absolut tätt.

Tekniken bakom Fibo-Trespo utvecklades i Norge under 1960-talet och har gjort stor succé i landet.
Tomas Möller vid skivspecialisten Bo Andrén AB, som är grossist för Fibo-Trespo i Sverige, sålde in Fibo-Trespo-skivorna till Peab, byggnadsentreprenören vid Kästa skola. Den totala leveransen är 500 kvm.

Goda erfarenheter
– En av dem som arbetar på Peab hade goda erfarenheter av Fibo-Tresposkivor. Grundtanken var att ha tunna laminat direkt på väggarna. Kravet var att det skulle vara färgglatt och vi kunde visa upp sortimentet Fibo-Trespo Colour Collection där arkitekten valde ut fyra kulörer; Sprint, Rose, Aqua Marine och Orange. I omklädningsrummen används helt vita skivor.

– Funktionsmässigt får entreprenören färdiga väggar som innebär ett snabbt montage utan några torktider och med dolda infästningar. En produkt gör en färdig vägg. På ett snabbt och enkelt sätt får man ett färdigt ytskikt som ska hålla över lång tid, säger Tomas Möller.

– Skivorna har ett bra och lätthanterligt format på 60 cm bredd och olika höjder, de är mycket tåliga eftersom kärnan är en 7-lags björkplywoodskiva med högtryckslaminat på framsidan och spärrlaminat på baksidan. Därför passar de också bra i skolkorridorer där det krävs mycket robusta material.

– På Bo Andrén arbetar vi framgångsrikt med Fibo-Tresposkivor och vi distribuerar dem till stora delar av den svenska bygghandeln, avslutar Tomas Möller.

Flexibelt sätt
Kästa skola och förskola, som byggs av Huge Fastigheter, får två plan och plats för 100 förskolebarn och 400 barn i klass F-6. Byggnaden blir på många sätt unik eftersom den byggs på ett flexibelt sätt, vilket innebär att förskolan och skolan kan växa i varandra om behovet finns. Skolan blir ett energisnålt passivhus som miljöklassas enligt Miljöbyggnad Silver.

Ljusa arbetslagsrum och fria ytor i olika storlekar ersätter de traditionella korridorerna och salarna man vanligtvis ser i skolor. Olika tekniker för ljuddämpning och bra akustik gör det också möjligt att förverkliga en god pedagogik. Taket täcks av sedumväxter, som renar luften och underlättar dagvattenhanteringen. På taket ryms också solceller som bidrar med energitillskott för bland annat belysning.
Kästa skola och förskola:

Byggherre: Huge Fastigheter AB

Projektledare: Huge Fastigheter AB, Johan Månsson

Byggnadsentreprenör: Peab

Arkitekt: HMXW arkitekter

Hyresgäst: Huddinge kommun

Energianvändning: 25 kWh/kvm och år

Byggtid: 25 månader

Investering: cirka 262 miljoner kronor

Redaktionen

 

Projektfilter
Projektkategori
Skolor
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt