banner
9 år sedan
5990 Har läst om projektet
1 0

Förtätning av Rinmangymnasiet

Bevakat av:
DSC_0498
banner

Rinmangymnasiet i Eskilstuna byggs om. Barn- och ungdomsverksamheten ska lämna ett av de hus där man i dag har administration, skolsköterska, bibliotek och undervisningslokaler. Därför behöver de två andra husen vid Rinmansgymnasiet förtätas.

Ombyggnaden består av två etapper, i etapp 1 byggdes utbildningsköket för restaurangeleverna om under 2014. Allt ska vara färdigt i juni i år.

– Det viktigaste fokusområdet är att projektet kan flyta på med pågående verksamhet. Störande arbeten måste informeras till den pågående verksamheten. Det är viktigt att utrymningsvägar hålls fria under ombyggnaden. I vissa fall kan utrymning behöva ske genom arbetsområdet och det ställer extra högra krav på entreprenörerna, säger Camilla Karlsson, projektledare vid byggherren Eskilstuna Kommunfastigheter AB.

1300 elever
Rinmangymnasiet är en av tre kommunala gymnasieskolor i Eskilstuna kommun, det finns också fem fristående gymnasieskolor. På Rinmangymnasiet går cirka 1300 elever. Skolan är profilerad mot teknik, naturvetenskap, omvårdnad och service och har teoretiska såväl som yrkesorienterade program.

Vilka är de viktigaste aktörerna i projektet?

– Generalentreprenörens arbete och styrning av UE på plats. Främst platschefen, att denne är intresserad av att få ett så bra jobb utfört som möjligt. Byggledaren är även en viktig funktion som snabbt ska kunna svara på frågor som dyker upp i projektet. Sedan är det viktigt att även konsulterna är lite på tå när det gäller att vara behjälpliga med frågor och problem som dyker upp under byggnationens gång, säger Camilla Karlsson.

Hälsosamt

Alla material som används under ombyggnaden registreras i databasen SundaHus. Detta för att få så hälsosamma material som möjligt inbyggda i skolmiljön. Redan i projekteringen registreras produkterna i Sundahus. A- och B-märkta samt Kommunfastighet-märkta produkter är OK att använda.

– Material med sämre klass får endast användas om inte bättre material finns att tillgå. Energieffektivisering finns alltid med i alla våra projekt. I detta projekt är det främst installationer som står för energieffektiviseringen samt LED-belysning och ventilation, säger Camilla Karlsson.

Tidiga ritningar

För att rent praktiskt lösa utmaningen att byggarbetena pågår samtidigt som skolans normala verksamhet fortgår har Kommunfastigheter tagit fram tidiga ritningar för hur etablering kan göras samt hur avgränsningar för arbetsområdet kan göras och hur utrymning kan ske.

– Vi har även markerat in alla tillfälliga arbetsområden så att både verksamheten och entreprenören ser vart de kommer/kan etablera sig och vart det kommer att pågå arbeten.

– Ombyggnaden är uppdelad i två etapper där den första etappen är klar. Därför pågår inte arbeten överallt samtidigt. Vi har även representanter från verksamheten med på alla byggmöten som fungerar som en länk mellan projektet och pågående verksamhet på plats. Därigenom går all information vidare till skolan, avslutar Camilla Karlsson.

 

Fakta Rinmangymnasiet

Vad: Ombyggnad av gymnasieskola i Eskilstuna

Typ: Skola

Kommun: Eskilstuna

Byggstart: juni 2014

Färdigt: juni 2015

Byggtid: 12 månader

Byggherre: Eskilstuna Kommunfastigheter AB

General- och byggnadsentreprenör: HMB Construction AB

Arkitekt: Visbyark AB

 

 

Projektkategori
Skolor
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt