banner
8 år sedan
3664 Har läst om projektet
0 0

Energieffektiv spridning av dagsljus i Varberg

Bevakat av:
Gothriks-forskola,-Varbergs-Kommun-15-st-Solatube-LED-hybrider
banner

I Varberg har man med stor belåtenhet installerat en ny lösning för spridning av dagsljus i ett flertal kommunala byggnader.

 Reine Magnusson på Varbergs kommun berättar om problemen man hade i många kommunala byggnader tidigare med takljuskupoler som gick sönder och som orsakade vattenläckage.

– Nu har vi installerat tuber istället för takljuskupolerna för att få in och sprida dagsljus. Vi var tvungna att hitta på något utifrån de energi- och miljömål vi har på Varbergs kommun.

Effektivt dagsljussystem

Det hela började med att Reine Magnusson träffade Christian Eliasson från Daylight Nordic AB för ett antal år sedan. Christian Eliasson berättade då om olika Solatube projekt som genomförts.

– Jag måste erkänna att jag var lite skeptisk till en början. Men det har vänt till en stark övertygelse om lösningens förträfflighet. Även om solen är i moln så får man ljus från Solatube, fortsätter Reine Magnusson.

Solatube är ett dagsljussystem som fångar in dagsljus via kupoler på taket. Ränder i kupolen gör att solens strålar bryter in i det högreflekterande röret för att sedan transporteras dit man önskar. Ett prisma i slutet av röret bryter ljusflödet och fördelar solljuset 360 grader i rummet vilket gör att man slipper bländas av ljuset och blir också av med ljusskuggor.

Lösningen går i linje med kommunens miljökrav eftersom det efter installationen krävs betydligt mindre elektrisk belysning.

– Vi gjorde en utvärdering i en av våra skolor där vi hade tre olika klassrum med olika system och där vann Solatube testet, då det visade sig vara det mest effektiva, hållbara och kostnadseffektiva sättet.

 Även mörka skrymslen får nu ljus

Christian Eliasson på Daylight Nordic förklarar att Solatube fångar in 100 procent dagsljus, ger 100 procent färgåtergivning samt att den inte kräver någon ström.

– Man kan göra elbesparingar på så mycket som 70-80 procent under dagens timmar, berättar Christian Eliasson vidare.

Ljuset kan transporteras i tuben upp till 25 meter och klarar även skarpa och snäva vinklar upp till 90 grader. Så lite som fem procent av ljusstyrkan avtar var tredje meter.

– Eftersom ljuset går att leda kan man lysa upp mörka utrymmen och skrymslen som av olika anledningar inte har något fönster för att få in dagsljus.

I Varberg har man nu under cirka fyra års tid installerat ett 100-tal Solatube. Lösningen har installerats i skolor, gruppboenden och förskolor bland annat.

– Dagsljus i rummen gör att de som vistas där känner sig piggare samt att energiförbrukningen minskar, fortsätter Reine Magnusson.

Det blir ingen kondens eller läckage med Solatube, vilket man hade problem med tidigare på Varbergs kommun. Det är en enkel lösning för att få in och sprida dagsljus.

– Det gäller att få med det här när man bygger nytt. Men vi har fått med arkitekter med flera på tåget. Det är en bra lösning med låg driftskostnad och som inte kräver underhåll heller, avslutar Reine Magnusson.

 

 

Projektkategori
Handel & Kontor
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt