Naturskönt beläget på en egen ö i Roslagens skärgård, en timme från Stockholm city, finner man Marholmen Hotell & Konferens. Ön Marholmen är tydligt präglad av sin historia som bland annat väcker minnen från Elsa Beskows dagar.
Det var vid sekelskiftet 1900 som en av Sveriges förmögnaste grosshandlare Nils Anders Berg köpte Marholmen och inrättade sig i sitt sommarhem i Skärgården vilket var på modet på den tiden. År 1913 donerade han och hans fru bort hela ön tillsammans med ett stort penningvärde som oavkortat skulle användas till ett vilohem för utarbetade arbetarkvinnor. Marholmens vilohem kom att efterföljas av ett semesterhem för familjer. Nils Anders Berg lät också anlägga en folkhögskola där självaste Elsa Beskow hjälpte till med utsmyckningen. På Marholmen ordnades bland annat också dansaftnar och öns popularitet steg.
Kommunal köpte Marholmens konferensanläggning av LO 1983. Det var 1988 som det stora huset i anläggningen invigdes. Innan bestod anläggningen av ett flertal stugor samt en restaurang. Idag har konferensanläggningen byggts ut ytterligare och är försett med såväl ny restaurang som spa. Nu i en första etapp tillkommer en helt ny hotelldel med 50 nya rum. Den nya byggnaden, i två plan med ett suterrängplan, vänder sig mot vattnet och ansluter till den befintliga byggnaden. Att få den nya delen att fungera ihop med den befintliga på ett naturligt sätt har bjudit på en del utmaningar.
– Vi har lyckats bra, den nya byggnaden knyter an fint till skärgårdsmiljön. Den har ett modernt formspråk som avspeglar nutiden samtidigt som skärgårdskaraktären är påtaglig, förklarar Anders Hult, handläggande arkitekt på Megaron Arkitekter.
För att sudda ut kontrasten mellan inne och ute och släppa in naturen har alla rum stora fönster samt balkong eller uteplats. Laserade trägolv, träpaneler i hotellrummen samt ytterligare detaljer i trä och glas bidrar också till den naturnära lite rustika känslan som ger hotellet dess uttryck och karaktär. Stilen är återhållsam med färgaccenter i textilierna.
– Beställaren har haft en klar bild för sig och har processen igenom engagerat sig mycket i inredningsdetaljerna för att få till den eftersträvade rätta känslan, säger Peter Mandoki, anvarig arkitekt på Megaron Arkitekter.
Både han och Anders Hult är överens om att projektet gått mycket bra och att samarbetet med så väl beställare, byggare samt Norrtälje kommun fungerat ypperligt. På Marholmen står nu en högklassig anläggning som tidigare saknat ordentliga hotellrum men som numera även kan titulera sig hotell. De små stugorna finns alltjämt kvar och helheten gör anläggningen komplett.
– Det känns som om vi fått till den sista pusselbiten. Vi tycker att det känns både kul och spännande att få ha anpassat anläggningen till den nya tiden och föra Marholmen in i det nya milleniet, avslutar Peter och Anders.