banner
3 år sedan
1930 Har läst om projektet
0 0

En fjärilsformad byggnad väcker nyfikenhet

Bevakat av:
banner

Svenska Hus har sedan några år ägt fastigheten Järnbrott i Västra Frölunda som tangerar Söderleden och vägen till Näset. Nu skapas en spännande fjärilsformad byggnad för företag som vill kombinera sin profil med det klassiska och det nya öppna formspråket.

 – Här finns en byggrätt för en kontorsbyggnad på 2 400 kvadratmeter. Läget är mycket intressant för vissa branscher. Vi har tidigt fört dialog med företagen Swedbank och Fastighetsbyrån och nu tecknat hyresavtal med dem på 74 procent av den totala uthyrningsbara delen. Kvar är 500 kvadratmeter som vi har ett flertal intressenter på, berättar Michael Ohlson, regionchef på Svenska Hus.

Huset byggs i två plan och kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver. Entreprenaden, som genomförs av MVB Astor Bygg, omfattar grund- och pålningsarbeten, uppförande av en stålstomme med bjälklag av HD/f.

Inbjudande arkitektur

– Vi har tidigare i olika projekt arbetat med Svenska Hus och fick därför förfrågan om vi kunde göra ett förslag på ett nytt kontorshus i västra Göteborg, berättar Markus Bergerheim, arkitekt på Liljewall.

Den nya byggnaden har lånat sin form från en gyllene fjäril som inbjudande öppnar sina vingar. Tomten är förhållandevis liten med en hårt styrd detaljplan, samt kulvertar i marken med teknik. Det har gjort att byggnaden har fått sin utformning utifrån dessa förutsättningar. Av den anledningen har volymen ”knäckts upp”.

Byggnaden har två framsidor där huvudentrén vetter mot norr och den södra utgör personalentrén. Traditionsenligt har banker ofta etablerat sig i tunga slutna byggnader. Denna byggnad signalerar en ny tid genom den öppna glasade fasaden som ger intrycket av en lätt och inbjudande byggnad.

– Vi har använt fjärilen som metafor med vingarna som lyfter byggnaden runt den kraftiga ryggraden, där alla fasta installationer är placerade, som våtutrymmen, pentry och teknik.

Fasaden förändras i ljuset

En förutsättning i den invändiga utformningen har varit samarbetet mellan Swedbank och Fastighetsbyrån där vissa ytor kommer att samutnyttjas.

– Smycket är spännande, berättar Markus Bergerheim. Det är som en liten låda åt norr, ett rum som ska skapa förväntningar hos besökarna. Det är en gemensam mötesdel där exempelvis kontraktskrivningar med kunder kan ske. Det är en symbolisk del som inger en intim känsla då lådan är en sluten del i den i övrigt transparenta byggnaden.

Hörsalen på första planet är också en plats att kunna använda för olika kundevent. Swedbank kommer att etablera sig på både plan ett och två. Fastighetsbyrån kommer att finnas på plan två.

Fasaden är beklädd med plåtkassetter som är lackerade i två olika kulörer, där färgen förändras beroende på hur ljuset faller, från guldskimrande till grått. Plåten är också bockad så att den upplevs som fasettslipad.

– Avsikten är att förbipasserande ska få en upplevelse och kanske också fundera över fasadens färgskiftningar och mönster som ibland upplevs som randig och ibland helt platt.

Flexibla arbetsplatser

Kontorsutrymmena är flexibla genom fönsterbandsprincipen, som möjliggör att man kan skapa enskilda kontor eller öppna konstorslösningar. Swedbank har sin öppna bankmottagning mot norr. På våning två finns de enskilda rummen för tidsbokade möten. Det är djupa kontor som får in ljuset från de glasade delarna i norr och söder. På tredje våningen finns en stor takterrass med fin utsikt.

– Med anledning av miljöklassificeringen Silver har det varit en viktig resa att gå igenom alla detaljer för en miljöbyggnad. Kravspecifikationer på bland annat energi med en glasad fasad mot söder med de stora värmelasterna speciellt under sommarhalvåret är en utmaning, säger Markus Bergerheim.

– Vi har velat skapa en stilig och nobel byggnad. Den gyllene fjärilen har fått stå för de känslomässiga kopplingarna med färgerna guld, brons och orange som finns i företagens logotyper och verksamheter. I juni 2015 väntas hyresgästerna börja inflyttningen.

FAKTA Västra Järnbrott i Västra Frölunda

Byggherre: Svenska Hus Service AB

Totalentreprenör: MVB Väst AB

Arkitekt: Liljewall arkitekter AB

Konstruktör: VBK konsulterande ingenjörer AB

Stom/Stål/smidesentreprenör: Nordsvets i Göteborg

Takentreprenör: Engman Tak AB

Målningsentreprenör: Penselbröderna AB

Markentreprenör: Torslanda Engreprenad i Göteborg AB

Pålning: Herculus Grundläggning AB

Elentreprenör: City El & Data Väst AB

Vententreprenör: Caverion Sverige AB

VS-entreprenör: Installationsbolaget GBG AB

 

Projektkategori
Handel & Kontor
banner

Kommentarer till En fjärilsformad byggnad väcker nyfikenhet

  • Cool arkitektur! härligt med lite nytänk

    ark 4 maj, 2015 15:59 Svara

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt