banner
8 år sedan
7788 Har läst om projektet
0 0

Drakenbergsgaraget på Södermalm renoveras

Bevakat av:
banner

AB Svenska Bostäder genomför en grundlig renovering av fem gårdar i kvarteret Drakenberg på Södermalm. Byggmästargruppen Entreprenad AB är generalentreprenör för projektet. I samband med det arbetet renoveras också Drakenbergsgaraget, ett stort tvåvåningsgarage under husen.

Husen i Drakenberg var en del av ett stort stadsplaneprogram, Söder 67. Programmet blev bara delvis genomfört. Drakenberg är en av de få delar som genomfördes i sin helhet. Kvarteret byggdes i flera etapper med start 1967 och stod färdigt 1973.

Drakenberg är trafikseparerat, dvs en ringväg går runt området, medan själva kvarteret är bilfritt. Det betyder att bilar kör in och ut ur garaget från Lignagatan, som ligger väster om Drakenberg. Hyresgäster kan förstås nå garaget från bostadshusen ovanför.

– Betongen i garaget håller inte längre tätt, säger Myr Ullhammar, projektledare för renoveringsprojektet. Garaget får därför ett nytt tätskikt. För att kunna byta det gamla tätskiktet har man tagit bort all jord på gård 4, som ligger mellan hus 4 och 5 i kvarteret.

Läckande tätskikt kan göra att droppande vatten förstör lack på bilar. Den största faran är att läckande vatten kan få betong att börja lossna och falla ner. Nordisk Vattenbilning AB, ett dotterbolag till Bernin Bygg, har anlitats för att avlägsna gammal, skadad betong med hjälp av vattenbilning.

Vattenbilning innebär att man använder en vattenstråle under högt tryck för att spola bort rost och skadad betong utan att skada hel armering eller oskadad betong. Metoden är efterfrågad bland annat för att den är billig, miljövänlig, och skapar bra vidhäftningsytor i betongen som finns kvar.

Bra vidhäftningsytor är viktiga när det är dags att återgjuta den betong som tagits bort.

Enligt Fredrik Lundkvist, projektingenjör vid Byggmästargruppen Entreprenad AB är garaget på drygt 14 000 kvm. Det finns 238 lägenheter i de fem husen. Det skall finnas plats för hyresgästernas bilar, men också för andra som vill parkera i garaget.

Biltätheten på Södermalm har ökat sedan garaget byggdes. Därför behövs det nu plats för fler bilar. Parkeringsytan kommer att öka genom att man river lokaler som tidigare funnits i samma plan, och gör om ytan till parkeringsplatser. Arbetet har delats upp i fyra etapper. Just nu pågår arbete i hälften av garagen.

– Det går naturligtvis inte att parkera i de delar av garaget där arbete pågår, och det har varit svårt att ordna alternativ parkering, säger Myr Ullhammar.

Enligt Fredrik Lundkvist finns det några parkeringsplatser i närheten, i parkeringshuset Plankan vid Övre hornsgatan. Det är dock inte tillräckligt många. Alla försöker göra det bästa av situationen, men det har blivit nödvändigt för hyresgäster att parkera på gatan utanför medan arbetena pågår.

Byggstarten för garagerenoveringen var 2014, och den delen av projektet beräknas vara klar 2016. Renoveringsprojektet som helhet pågår betydligt längre. Det startade egentligen 2009, men lades på is två gånger, innan det till slut blev byggstart i januari 2014. Renoveringsarbetena i Drakenberg beräknas vara helt klara år 2019.

Fakta: Garagerenovering på Södermalm


Byggherre: AB Svenska Bostäder

General- och byggnadsentreprenör: Byggmästargruppen Entreprenad GL AB

Arkitekt: Bygganalys Metod AB

Vattenbilning: Bernin Bygg/NVB Nordisk Vattenbilning AB

Projektkategori
Infrastruktur
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt