banner
8 år sedan
3608 Har läst om projektet
1 0

Bokbindaren ger avtryck i stadsbilden

Bevakat av:
140217_C27P2277x
banner

Under 2012-2014 byggde Lundbergs ett nytt kontorshus i Kv. Bokbindaren 28, utefter Ågatan i centrala Linköping.

Kontorshuset i fem våningar är miljöcertifierat enligt Miljöbyggnad Guld, vilket innebär höga krav på bland annat energianvändning, luftkvalitet och ljudisolering. Fasaden består av vacker Bohusgranit i form av Tossene Grå Bohus. Hela fasaden är gjord av samma stensort, men med olika ytbearbetningar. Detta ger en levande fasad full av liv, men ändå med samma färgton.

Våningsplanen på cirka 1400 kvm var har stora fria ytor. Det är högt i tak med mycket dagsljus från fasaden och de två invändiga ljusgårdarna. Alla installationer finns ovan undertaket eller i installationsgolvet vilket medför en stor flexibilitet.

Flexibelt
Kontoren är lättmöblerade och genom de flexibla rummen med systemväggar går det enkelt att ändra planlösning. Lundbergs valde detta för att möjliggöra för hyresgästerna att kunna välja och förändra sina lokaler i takt med att verksamheten förändras.

I entréplanet utmed Ågatan finns en butikslokal på cirka 90 kvadratmeter och under mark finns ett garageplan.

– Bokbindaren 28 och renoveringen av vårt affärs- och kontorshus i grannkvarteret har bidragit till att centrum växt i riktning mot centralstationen. En väl genomarbetad arkitektur och kvalitativa materialval i Bokbindaren gör det till ett unikt kontorshus i Linköping, säger Mattias Markström, Chef Projektutveckling vid Fastighets AB L E Lundberg.
Företaget är en av de stora privata fastighetsägarna i Sverige, med centralt belägna bostäder, samt kontors- och butikslokaler på strategiska orter.

– De första hyresgästerna flyttade in i början av 2014 och projektet innebar att Lundbergs kompletterade sitt befintliga bestånd med ett egenutvecklat kontorshus i en marknad som vi bedömt vara rätt att långsiktigt investera i.

Utmaningar

– De stora utmaningarna i projektet var att vi nyttjar i stort sett hela tomten för huset, vilket medförde en del logistiska utmaningar. Källaren ligger till stora delar under grundvattennivån, vilket gjorde att vi fick slå en spont runt hela kvarteret samt klä utsidan av källarväggar och garagegolv med en vattentät duk. I och med platsbristen fick vi ställa byggkranen i ett av ljusschakten, säger Mattias Markström.

Bokbindaren 28 har ju uppnått Miljöbyggnad Guld, vilka är de viktigaste aspekterna i detta och vad har ni främst gjort för att nå upp till certifieringen? Varför ville ni uppnå det?

– Vi har ett aktivt arbetssätt för såväl miljö som kvalitet. Detta gör att just Miljöbyggnad passar oss bra när det kommer till kontorshus. Vi har främst fokuserat på energiparametrarna, men har även varit noga med att inomhusmiljön ska bli så optimal för våra hyresgäster som möjligt.

– Lundbergs är ett fastighetsbolag som tar ett långsiktigt ansvar för såväl miljön som för våra hyresgäster. Vidare så bygger vi för egen förvaltning så det är av stor vikt för oss att de hus som vi bygger fungerar på ett bra sätt idag och i framtiden.

Tossene Grå Bohus
Utsmyckningen är omfattande och vacker i entrén, bland annat med påkostad granit. Materialvalen i entrén speglar den vackra Tossene Grå Bohus som utgör fasaden. Leverantör av Tossene Grå Bohus var Hallindens Granit AB i Bohuslän.

– Entréerna i våra hus ska vara lika trevliga som våra kontorslokaler i resten av huset. Bokbindaren har ett ljusschakt som når hela vägen ner till entréhallen. På tre av fyra sidor av ljusschakten är det glaspartier från golv till tak på respektive våning. Den fjärde väggen, på dryga 20 höjdmeter, valde vi att smycka med ett konstverk av Katarina Klingspor Ekelund. Som inramning runt hissfronterna valde vi en gotländsk kalksten. För att få till en varm ton i entréhallen har vi arbetat med belysningen samt körsbärspaneler på ett par väggar och i trappräcken, avslutar Mattias Markström.

Fakta:

Byggherre: Fastighets AB L E Lundberg

Totalentreprenör: Skanska Sverige AB

Arkitekt: Strategisk Arkitektur Fries & Ekeroth AB

Fasadgranit: Hallindens Granit AB

Innerväggar: Moelven Eurowand AB

Foto: Sofia Andersson, M&F Foto

 

 

Projektkategori
Handel & Kontor
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt