banner
8 år sedan
4071 Har läst om projektet
0 0

Bogesundsskolan rustad för att kunna ta emot fler elever

Bevakat av:
Bogesundsskolan-1
banner

I slutet av maj kuvar ombyggnationen av Bogesundsskolan i Ulricehamn färdigbyggd och nu pågår arbetet med skolgården. Med ny idrottshall, tillagningskök och matsal för 550 personer samt fritids har den 100-åriga skolan klivit in i modern pedagogisk miljö. Idag är det en tvåparallellig skola med 440 elever, men ska bli treparallellig 2018 med plats för 550 elever.

– Skolbyggnaden har vuxit i perioder varav de äldsta delarna är 100 år gamla. Den gamla gymnastikhallen, matsalen och köket som byggdes på 1970-talet har vi rivit för att ersätta med nya moderna lokaler, säger Crister Dahlgren, verksamhetschef för fastighet i Ulricehamns kommun.

Musikskola

Omkring 80 miljoner kr har de nya skolbyggnaderna kostat. Skolan består av flera byggnader. Den nedre skolan med matsalsbyggnad och idrottshall byggdes 1972 och renoverades i början av 1990-talet. I nedre skolan går f-3 klasser medan förskoleklassen går i Gula Villan, en byggnad direkt i anslutning till skolan. På nedre skolan finns även en fritidsavdelning. Musikskolan finns på plan ett och två.

 Övre Bogesundsskolan är en helt ny skola byggd i södra delen av Ulricehamn. Anledningen till att skolan byggs om är att Ulricehamn växer och därmed också antalet elever. 2018-19 kommer det att behövas ytterligare enparallelliga klassrum, så att man får sju klassrum.

– Visionen är att skapa en trygg skola där alla elever skall känna sig sedda och förhindra att diskriminering, trakasserier eller kränkningar uppstår. Det är ett nytänk där skolan skall kunna vara en aktiv plats med fritids på morgonen och eftermiddagen och en idrottshall som även kan hyras ut efter skoltid till olika idrottsföreningar, säger Crister Dahlgren.

Idrottshall

Den nya skolbyggnaden består av betongstomme med ingjutet tegel som överensstämmer med originalbyggnaden, medan idrottshallen är nedgrävd så att den inte blir så dominerande. Omklädningsrummen är därmed under marknivå. Matsalen och tillagningsköket ligger i samma nivå som idrottshallen. Taket på idrottshallen består av papptak och lutar något för vattenavrinning. Skolgården rustas med klätterställningar och vattenlek.

– Nu har vi skolgården kvar. Vi fick riva de gamla byggnaderna som låg mitt på skolgården för att ge utrymme för en multiarena utomhus med konstgräs där man skall kunna bedriva olika bollsporter. Utomhusarenan är ganska stor, ca 20 x 40 m, säger Torbjörn Edgren, byggprojektledare på Erik Larsson Bygg AB som har totalentreprenaden.

Show

Erik Larsson Bygg är ett familjeföretag som grundades 1947 av Erik Larsson, togs över av sonen Åke 1985, och nu i sommar tar hans son Lars över. Från början var kärnverksamheten ny-, till- och ombyggnationer av bostadshus och lantbruksfastigheter. Men med tiden har verksamheten utvecklats till att även innefatta offentliga byggnader som Bogesundsskolan i Ulricehamn.

Den 19 maj var det invigning på skolan. Då hade alla klasserna arrangerat en show dagen till ära.

– Vi gratulerar framför allt skolbarnen till en ny modern idrottshall, matsal och tillagningskök, tillägger Torbjörn Edgren.

Fakta 

Vad: Nybyggnad av idrottshall, matsal och kök i Ulricehamn

Byggtid: maj 2014-maj 2015

Byggherre: Ulricehamns kommun

Total- och byggnadsentreprenör: Erik Larsson Bygg AB

Arkitekt: Porten Arkitekter i Göteborg

Värde: Cirka 36 miljoner kr.

 

 

Projektkategori
Skolor
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt