Byggandet av Findus nya fryslager och fabrik är klart och projektet har gått över i att installera och testa det avancerade IT-systemet som skall sköta anläggningen automatiskt innan ärtskörden äger rum. Ett 20-tal programmerare styr processen virtuellt samtidigt som transportsystemet med pallar flyttas mellan fryslagret och fabriken. Pallställen består av över ca 74 000 ton stål.
– Från och med påsk flyttar vi linje för linje från fabriken i Helsingborg till den nya anläggningen i Bjuv. Arbetet skall pågå under ca tre månader och beräknas vara klara lagom till semestern. Kylmaskinerna i fryshuset har precis startats och fryser ner till noll grader under en vecka, sedan väntar vi tills att testerna inne i fryshuset är färdigställda så att det blir drägligt att arbeta där inne. När det är godkänt minskar vi kylan grad för grad tills att det är minus 24 grader, förklarar Mats Henstrand, projektledare på ÅF.
Extremt tätt
Täthetsprovning av byggnaden är gjord i normal temp och sen görs det i fryst läge. Lufttätheten i fryshuset är 0,010 jämfört med passivhus där kravet är 0,25. Det betyder att fryshuset är extremt tätt, förmodligen det mest energisnåla som någonsin byggts.
– Den 16 juni planerar vi att inviga det hela. Då blir det tal, invigningsskål och rundvisning med tilltugg för våra anställda och inbjudna företag och politiker som har intresse eller har hjälpt till med projektet. Findus nya produkt, världens första ekologiska jätteräka, kommer då att finnas för provsmakning, säger Henrik Nyberg, affärsutvecklingschef på Findus.
Findus 20 000 kvm stora och 38 meter höga helautomatiska fryslager blir ett av Europas mest moderna med högt ställda miljökrav. Lagerutrymmet inrymmer ca 90 000 pallplatser för frysta livsmedel. Fabriken där tillverkningen av maträtterna kommer att äga rum har en yta på 6 500 kvm innehållande sex packlinjer.
Fryslagrets högdel är obemannad och består av pallställ och automatiska kranar. När portarna öppnas går varorna genom slussar som förhindrar värme utifrån in i det -24 gradiga fryslagret.
IT-systemen kommunicerar
– Byggnaden är klar och IT-systemet testas samtidigt som installationsarbeten på produktionsutrustningen pågår. De olika IT-systemen måste kommunicera med varandra så att rätt produkter hämtas eller placeras på rätt hylla. Flyttningen av de sex produktionslinjerna beräknas pågå i tre månader med start efter påsk, säger Henrik Nyberg.
Ärtskörden som äger rum i slutet av juni styr tidschemat i mångt och mycket. I början av juni ska de första kundleveranserna från det nya lagret kunna genomföras. Fabriken i Helsingborg producerar fram till början av juli.
– Vi bygger för framtiden med sikte på hållbarhet och konkurrenskraft genom att ha färre transporter, effektiva materialflöden och minskad energiförbrukning. Även om det är ett komplext bygge finns det gott hopp att systemet kommer att fungera redan dag ett med varor från Findus fabrik och ut till kund. IT-systemet är det mest komplexa i detta projekt. Redan nu ser vi hur pallar förflyttas och lossning av gods utförs såsom det är tänkt, säger Henrik Nyberg.
WMS-system
Höglagret styrs av ett ”Warehouse management system” (WMS). Ovanför WMS-systemet finns ett affärssystem som sköter beställning och order och som sedan ser till att det kommer en pall som rullar på ett band. 36,5 m höga kranar lyfter in varorna i pall-lagret.
– Programmerarna sitter i Belgien och den virtuella materialhanteringskedjan sköter logistiken. Alla funktioner är inbyggda i den virtuella miljön och flödet simuleras. Parallellt med detta utbildas personalen så att allt skall fungera när ärtskörden kommer, säger Johan Sjögren, projektchef på Peab som tillägger att nu återstår endast färdigställandet av kontorsdelen.
Peab har arbetat med detta unika projekt sedan december 2013 och i maj 2014 började man bygga pallstället. Det var då bygget kom igång ovan mark. Nu skall alla funktioner hamna på plats, sedan kan Findus nya fryshus och fabrik i Bjuv invigas.