Arbetet med att bygga Malmö Arena Hotell är inne i en intensiv fas. Överallt på byggarbetsplatsen pågår installationsarbeten. Vid en rundvandring passar Jonas Holmgren, arbetsledare på Otto Magnusson, på att informera hantverkarna samtidigt som telefonen ringer när vi tar hissen till Skybaren. Det gäller att hålla reda på allt och alla.
I förra numret av Svensk Byggtidning berättade vi om hur Malmö Arena Hotell började som en idé hos Malmös kända byggherre Percy Nilsson och hur byggprojektet växte fram med malmöarkitekten Mats Matsson som tillsammans med göteborgsarkitekten Gert Wingårdh jobbade fram en arkitektonisk helhet som blir Hyllieområdets nya landmärke.
Byggprojektet drivs som totalentreprenad i fastighetsbolaget Parkfast AB. Byggfirman Otto Magnusson började med grundläggningen i oktober 2013, nästan direkt efter Eurovision Song Contest var avslutad.
Ytskiktsarbeten
Spontningsarbeten och schaktning av marken gjordes innan grundsulan kunde gjutas. Pelare och källarväggar göt man på plats. Därefter kunde prefabstomme och innerväggar monteras, följt av ytskiktsarbeten.
– Nu är vi nära slutfinishen och håller i princip på med att montera dörrar, lister och andra invändiga detaljer. Det är ett installationsintensivt hus där varje hotellrum kan jämföras med en lägenhet. Våtutrymme, ventilation, elinstallationer och VS-ledningar görs i stort sett parallellt med målningsarbeten och golvläggning, säger Erik Lindén, entreprenadingenjör på Otto Magnusson.
Den 15 mars sker den officiella invigningen. Men redan några veckor ska huset vara tipp-topp.
– Vi har försökt att eftersträva någon form av löpandeband-teknik så att olika yrkesgrupper följer efter varandra hus för hus och våning för våning. Hela byggnaden består av fyra huskroppar. Det första huset var inte klart förrän vi blev nästan klara med nästa, säger Erik Lindén.
Invändiga kompletteringar
Även om en prefabricerad betongstomme av denna typ går snabbt och det faktum att fasaden ”hänger” komplett från fabrik utanpå de bärande elementen, då blir det mycket kompletteringar invändigt. Men det är en fördel att få en hel och vindtät fasad direkt vid montage, då återstår ju bara att få ett tätt tak. En annan fördel är att man tidigt får en uppfattning om byggnadens gestaltning utvändigt.
– Nu håller vi på med de sista inredningsdetaljerna. Hela projektet har varit en logistikmässig utmaning. Det är ganska trångt och alla skall komma till. Den korta byggtiden gör att planeringen är avgörande för att tidsplanen skall hålla. Det är viktigt att alla leveranser kommer i tid och att arbetet är förberett innan nya installationer skall göras, säger Stefan Olosson, arbetschef på Otto Magnusson.
Skybar
Nu återstår de sista inredningsdetaljerna i entréplan och restaurangkökets alla delar skall monteras och ställas in. Innergården med utegym och spa blir det sista som görs. Det viktigaste är att Skybaren, lobbyn, konferensutrymmena och hotellet i sig blir helt färdigt till besiktningen.
– Idag är byggtiden kort och man får inte spilla tid på något. Det gäller att hålla ordning på allt och alla. Det är inget ovanligt att telefonen ringer var tionde minut samtidigt som man skall vara tillgänglig för alla som jobbar med projektet, säger Jonas Holmgren innan jag lämnar ett nästan färdigt hotell, som dessutom blir ett nytt landmärke i Hyllie.
Fakta Malmö Arena Hotel i Hyllie
Ort: Malmö
Färdigt: april 2015
Byggherre: Percy Nilsson Parkfast AB
Arkitekt: Wingårdhs Arkitekter, Mats Matsson, Link Arkitektur
Byggentreprenör: Otto Magnusson, Stjernfeldts Climat80-gruppen
Bilder: Wingårdhs Arkitekter