banner
8 år sedan
4129 Har läst om projektet
1 0

Alfredhällskolan och förskola får bättre skolmiljö

Bevakat av:
banner

När Lomma kommun beslutade att bygga om och till Alfredhällskolan och förskolan i Bjärred var det Miljöbyggnad silver som var målet. Byggmaterialet valdes noga ut skolgården fick nya lekredskap, eftersom utemiljön anses lika viktigt som inomhusmiljön.

Den nya tillbyggnaden på ca 2 400 kvm är i princip klar och skall överlämnas den 15 mars. Då drar ombyggnation av skolans äldre del, som omfattar ca 1 800 kvm, igång. Förskolan som ligger på samma tomt som skolan får en nybyggnad om ca 450 kvm, d v s ett tillskott med två avdelningar.

– Behovet av större skola och förskola i Bjärred är stort. Vi bygger på befintlig mark och har utökat ytan med en bit av parken intill. Där bygger vi en inhägnad lekplats som även kan användas när barnen inte går i skolan eller är på dagis, säger Christer Carlsson, projektledare i Lomma kommun.

Fler elever och förskolebarn

Alfredhällskolan byggdes 2002. Med den nya tillbyggnaden blir skolan två-parallell F-6 skola med plats för 350 elever, medan förskolan skall kunna ta emot omkring 125 barn.

Den nya delen är i princip färdig och inredning är inbokad. Skolan har medvetet valt att inte inreda med skarpa färger eftersom det kan störa koncentrationen.

– Tillsammans med utbildningsförvaltningen har vi gjort en planlösning där varje klass får egen ingång med vindfång till klassrum och grupprum, gemensam toa och fritidsutrymme med annan klass, Förskolan byggs till med två avdelningar och sedan åtgärdar vi den gamla delen också. Skoldelen skall vara klar till skolstart i augusti 2015, och förskolan ska vara klar innan dess, säger Christer Carlsson.

Byggprojektet är en totalentreprenad som utförs av Rekab Entreprenad. Projektet är en investering på ca 70 miljoner kr.

– Vi lade upp riktlinjerna redan på planeringsstadiet för hur skolan och förskolan skulle byggas. De stora installatörerna var med i projekteringen. Sedan dess har vi haft regelbundna planeringsmöten en gång i veckan där vi har stämt av vad som är gjort och vad som skall göras, berättar Christer Håkansson, entreprenadingenjör på Rekab Entreprenad.

Utgång till lekplats

Tillbyggnaden består av ett plan med lektionssalar, grupprum och fritidslokaler med utgång direkt till lekplats. Byggnaden har en sammankopplad del i två plan, med personalrum, omklädningsrum, slöjdsalar, hemkunskap och bildundervisning. Samtliga våtutrymmen har kakel och klinker. Inredningen består av vilande färger som skall skapa ett lugn hos barn och vuxna.

Konstruktionen består dels av prefab och dels av utfackningsväggar med stål. Betongplatta på mark, isolerad takstol, sedumtak på den låga huskroppen och plåttak på höga delen. På höga takdelen kommer att finnas 18 kvm solceller som skall leverera grön energi till ett energibolag.

– Vi bygger om köket i den gamla skolbyggnaden till ett stort tillagningskök och tysta matsalar för dem som vill äta i lugn och ro på matrasten. När vi lämnat över den nya tillbyggnaden i mitten av mars går vi igång med att renovera och bygga om den gamla delen av skolan, säger Gernot Norstedt, platschef på Rekab Entreprenad.

Fasaden på skolbyggnadens låga del har tegel och stämmer väl i kulören på den putsade fasaden i den höga delen av skolbyggnaden. Det finns stora öppningsbara fönster som släpper in ljus. Skolan värms upp av biogas.

Fakta om Alfredhällskolan i Bjärred

Typ: Skola och förskola

Kommun: Lomma

Värde: ca 70 miljoner kr

Byggstart: maj 2014

Färdigt: oktober 2015

Byggtid: 16 månader

Byggherre: Lomma kommun

Arkitekt: Arkitekturreform OL & JS AB

Byggentreprenör: Rekab Entreprenad AB

Projektkategori
Skolor
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt