banner
8 år sedan
3414 Har läst om projektet
0 0

Äldre behöver bättre brandskydd

Bevakat av:
banner

Äldre som bor kvar hemma länge eller vårdas i hemmet behöver ett mycket bättre brandskydd. Annars kommer allt fler äldre människor dö i bränder sina hem. Det befarar Cecilia Uneram, kommunikationschef på Brandskyddsföreningen.

Äldre människor som bor hemma är överrepresenterade i statistiken över personer som dör eller skadas i bränder.

‒ Det beror på att de sällan har möjlighet att agera eller ta sig ut även om de upptäcker att det brinner, säger Cecilia Uneram.

Hon ser allvarligt på att antalet äldre människor ökar och att allt fler vårdas i hemmet i brist på andra vårdplatser, trots att brandskyddet inte är anpassat för det.

­‒ De bostäder vi har är byggda för att man själv ska kunna sätta sig i säkerhet och i värsta fall kunna ta sig ut genom ett fönster om andra utrymningsvägar är blockerade. Det klarar inte en äldre sjuk människa. Om du inte kan ta dig upp ur sängen eller ta dig ut själv borde du inte kunna bo kvar hemma utan erbjudas ett vårdboende, säger hon.

Cecilia Uneram är kritisk till att brandskyddet sällan vägs in vid en biståndsbedömning när det bestäms att en person ska vårdas i hemmet.

‒ Egentligen borde det krävas bygglov vid ett sådant beslut eftersom det handlar om förändrad verksamhet, när lägenheten övergår från bostad till vårdverksamhet. Här behöver samhällets myndigheter samverka och anpassa bostäderna för äldre vårdberoende som bor hemma.

Enligt Cecilia Uneram borde alla äldre ha rätt till att få en spisvakt installerad, eftersom de flesta bränder orsakas av kastruller som kokar torrt. En spisvakt slår av spisen automatiskt vid fara. Men även mobila eller stationära sprinklers och blinkande larm i stället för brandvarnare borde vara en självklarhet för den som är hörselskadad. Dessutom borde även brandlarmen vara kopplade till en larmcentral

‒ Skyddet behöver anpassas efter individen och dennes behov, säger hon. Det finns några kommuner som gör det men de är ganska få.

Hon är också förundrad över att de många seniorboenden som byggs i dag inte satsar på utökat brandskydd.

‒ Tanken är väl att de som flyttar till ett seniorboende tänker sig att bo kvar där så länge som möjligt. Då borde det åtminstone finnas några lägenheter där med förstärkt brandskydd och extra utrymningsvägar, som man kan flytta till om man vill eller måste vårdas i hemmet.

 

 

 

Projektkategori
Sjuk & Hälsovård
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt