banner
8 år sedan
7295 Har läst om projektet
0 0

Actionbad vid Kokpunkten

Bevakat av:
Boomerang-kopia
banner

Kokpunkten är Sveriges första actionbad och en unik upplevelse med egendesignade attraktioner förlagt över åtta våningar i det ikoniska gamla ångkraftverket i Västerås.

Huvudtanken med Kokpunkten i Västerås är att ge det byggnadsminnesförklarade ångkraftverket en ny roll i samhället från att vara ett viktigt reservkraftverk för södra Sverige till att vara ett levande kulturarv med ett hållbart innehåll.

– För oss har det varit viktigt att kunna skapa en upplevelsedestination där man kan bo, äta och göra samt en regional och nationell arena för energifrågor och ett hållbart samhälle, säger Herman Söderqvist, projektledare för Kokpunkten.

– Vårt bad vid Kokpunkten är ett nytt koncept på äventyrsbad och upplevelsebad som inte finns någonstans i Sverige. Vi tror att det till och med att det är lite världsunikt. Därför ville vi skapa en ny egen kategori. Det handlar om att differentiera sig, betonar Herman Söderqvist.

Utveckling
När Peab köpte fastigheten i slutet av 90-talet började visionen för Västerås upplevelsesatsning att ta form. Vid Mälarstranden i Västerås ligger det gamla ångkraftverket som speglar utvecklingen från olja och kol till el och därmed den teknikutveckling inom elkraftgenerering som skett de senaste decennierna. Kort efter att Peab förvärvat fastigheten byggnadsminnesförklarades den. Året var 1999. Kontor och bostäder var nu uteslutet, och 2004 började istället tankarna om en upplevelsedestination att utformas.

Vad kan man som besökare göra i huset och vilken är den huvudsakliga målgruppen?

Målgruppen är alla:

– för de minsta barnen som inte kan simma på plan 3

– ungdomar och vuxna, med upplevelsepolen, Aqua Cinema, turbinen och klättergrottan

– allmänhetens relaxvåning plan 4 med ett antal hot-tubes och bubbelpooler

– relaxen på plan 6 för vuxna och företagsevent, möhippor med mera.

Sveriges längsta

– Vi har till och med haft besökare som åkt våra rutschar som är över 80 år. Badet har olika zoner, för de som är yngre än 6 år med barnpooler och Sveriges längsta barnrutsch.

Projektet drog ju tyvärr väldigt långt ut på tiden och stod klart först förra sommaren, märker ni av att detta?

– Javisst, märkte vi det. Det ställde stora krav på uthållighet att inte ge upp. Men alla har stöttat projektet på ett bra sätt, Västerås stad, Länsstyrelsen, Peab, våra konsulter och leverantörer. Visst drog det ut på tiden med finanskrisen som fördröjde starten. Det som var bra att var att vi hann utnyttja tiden för att utveckla badkonceptet och ta ”äventyrsbad” till framtiden, det vill säga enkelt kunna lägga till nya ”digitala” upplevelser på ett enkelt och kostnadseffektivt sätt, slår Herman Söderqvist fast.

Vad är det då som gör Kokpunkten så unikt att man ska besöka det?

– Hur många finns det som har byggt ett bad i ett byggnadsminne och som dessutom är åtta våningar högt och som har ett unikt koncept som är svårt att kopiera? frågar sig Herman Söderqvist.

Mest lokalt

– Första intrimningsåret har vi mest vänt oss till västeråsarna. Nu ökar vi successivt marknadsföringen till hela Mälardalen och Stockholmsområdet och sedan till hela Sverige.

Hur viktigt är det att Kokpunkten nu ligger mitt emellan två av Västerås viktigaste utvecklingsområden Östra Hamnen/Lillåudden samt Öster Mälarstrand/Notudden och den nya Kajstaden?

– Kokpunkten är en viktig del att bidra till stadens vision att vända staden mot Mälaren och få en sammanhållen stad mot Mälaren. Vi är glada att vi kan bidra till detta arbete att – Kokpunkten kan bli ett levande kulturarv och en ny roll i samhällsutvecklingen för staden och runtomliggande bebyggelse, säger Herman Söderqvist som avslutar:

Allt på en plats

– Vi har skapat en upplevelsedestination med allt på en plats där ”bo, äta och göra” är den bärande idén som besöksdragare. Här ingår actionbadet, det kommande hotellet och Energy Arena som i framtiden kommer att ha ett unikt koncept för ett Science Center. Just nu arbetar vi med att skapa Energy Arena, som om vi lyckas kanske är den viktigaste potentialen för Västerås stad och regionen. Sverige behöver en samlad plats för energifrågor och framtidens energiutmaningar!

Just nu planeras det för hotellet, som ska bli cirka 11000 kvm i den verkligt höga delen av ångkraftverket. Tanken är att hotellet främst ska locka affärsgäster under veckorna och besökare till actionbadet på helgerna. Hotellet planeras att få cirka 220 rum och bli 18 våningar högt. Övriga detaljer för hotellprojektet är ännu inte klarlagda.

Fakta

Vad: Kokpunktens actionbad i Västerås öppnade hösten 2014. På sikt ska här också bli Science Center, hotell och konferensanläggning. Peab Bad AB äger och kommer att driva badanläggningen, serveringar och relaxavdelning.
Byggherre: Kokpunkten Fastighets AB
Total-, byggnads-, mark- och stomentreprenör: PEAB Bostad AB
Arkitekt: Archus Arkitekter i Västerås AB
Konstruktör: SWECO Structures AB.

Projektkategori
Sport & Fritid
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt